zpět

Changpeng Zhao stále vede seznam miliardářů kryptoměn v časopise Forbes. Jak si vybudoval své bohatství?

19.4.2024

Changpeng Zhao zůstal jedním z nejbohatších lidí několik let, i přes právní problémy a miliardy pokut v roce 2023. Na začátku dubna aktualizoval časopis Forbes svůj seznam miliardářů, na kterém bylo 17 lidí z kryptoměnového průmyslu. Znovu se zakladatel a bývalý CEO Binance dostal na čelo seznamu s odhadovaným bohatstvím 47,7 miliardy dolarů.

Zarábění na úspěchu Binance v roce 2017 Changpeng Zhao spustil Binance Coin (BNB) a distribuoval 200 milionů dolarů v BNB. Od jeho spuštění hodnota Binance Coin výrazně vzrostla, přičemž jeho cena je v současnosti kolem 540 dolarů. S tržní kapitalizací přibližně 80 miliard dolarů je BNB čtvrtou největší kryptoměnou. Po pěti kolech financování Changpeng Zhao získal významný, ale neurčený podíl v Binance, do které bylo investováno 3 miliardy dolarů. Jeho čisté jmění se tak odhadovalo na 100 miliard dolarů v roce 2022.

Kromě toho burza aktivně prováděla akvizice. Zhao diskutoval tuto strategii v dubnu 2021 v rozhovoru s Bloombergem. "Plánujeme provádět někde mezi 20 a 30 akvizicemi ročně. Většina z nich jsou menší akvizice – neoznamujeme je. Některé budou větší než Coinmarketcap, ale plánujeme provádět asi 30 akvizic každý rok, což pravděpodobně znamená asi tři obchody každý měsíc teď.Toto prohlášení se týka Changpenga Zhao a jeho akvizice kryptoměnové stránky pro sledování dat na začátku roku 2020, přičemž cena nákupu nebyla zveřejněna. Zhao uvedl, že tento krok měl za cíl diverzifikovat podnikání Binance.

Binance zaznamenal významné zisky, přičemž v roce 2020 hlásil roční příjmy přibližně 5,5 miliardy dolarů, v roce 2021 20 miliard dolarů a v roce 2022 12 miliard dolarů. Avšak nekontrolovaný růst širšího kryptoměnového průmyslu i Binance skončil v roce 2023. Binance, začínající se 55% tržním podílem, zažil pokles na blockchainové činnosti, což vedlo k poklesu rezerv a obchodních objemů. Regulační problémy způsobily pokles jeho tržního podílu na 32%, ačkoli se do ledna zotavil na 48%. V důsledku právních problémů se hodnota společnosti snížila, snížila se hodnota čistého majetku Zhao na 40 miliard dolarů.
Obnova majetku společnosti Zhao na konci roku 2023 se kapitál společnosti Zhao znova zvýšil. Reportéři agentury Bloomberg koncem loňského roku uvedli, že odhadovaný osobní kapitál zakladatele a bývalého šéfa Binance vzrostl v rámci oživení trhu s kryptoměnami na 37,2 miliardy dolarů.
Toto číslo je stále nižší než jeho vrchol z ledna 2022, kdy dosáhl 96,6 miliardy dolarů, a jen mírně převyšuje 50 miliard dolarů, které měl v červnu. Od ledna se však majetek CZ zvýšil o téměř 25 miliard dolarů. Tento nárůst je více než pětinásobkem 4,3 miliardy dolarů, které se Binance zavázala zaplatit v rámci listopadového vyrovnání s americkým ministerstvem spravedlnosti.

Neznámé zisky známé burzy

Přestože přesné zisky a majetek zakladatele burzy Binance, Changpenga Zhaoa, nejsou veřejně známé, je všeobecně považován za nejbohatší osobu v kryptoměnovém průmyslu. Ačkoli jsou podrobnosti o financích Binance většinou neveřejné, burza kontroluje téměř 50% podíl na trhu, což naznačuje, že její zisky by mohly značně převyšovat zisky jejích konkurentů. Jako majitel největšího podílu ve společnosti by Zhao z úspěchu Binance výrazně profitoval.

Z oživení trhu s kryptoměnami navíc obvykle těží všichni hráči v odvětví. Přestože společnost Binance nezveřejnila poslední čísla o zisku v období zlepšování situace na trhu, lze předpokládat, že se bohatství společnosti Zhao nejen udrželo, ale také zvýšilo v důsledku nárůstu podílu na trhu, Bitcoinu a celkové kapitalizace digitálních aktiv.