zpět

Firemní řidiči a dopravní nehody

23.4.2024

Když vaši zaměstnanci řídí firemní vozidla, může dopravní nehoda způsobit vážné problémy nejen jim, ale i vaší firmě. Jak se mají firemní řidiči chovat při nehodě, aby minimalizovali riziko, zajistili bezpečnost a postupovali podle zákona? Podívejme se na klíčové kroky, které by měli firemní řidiči dodržet, a také na to, co by měla dělat firma, aby byla připravena na takové situace.

Zodpovědnost firmy a pojištění

Firmy by měly mít jasná pravidla a postupy pro případ dopravní nehody. To zahrnuje nejen zajištění bezpečnosti, ale také pojištění firemních vozidel a asistenční služby. Asistenční služby mohou pomoci s odtahem vozidla nebo dalšími službami v případě, že se vozidlo stane nepojízdným. Je důležité, aby firemní řidiči měli kontakty na asistenční služby a věděli, jak je kontaktovat.

Zajištění dokumentace a spolupráce

Firemní řidič musí být připraven spolupracovat s policií a dalšími orgány, které mohou být přivolány k nehodě. Vždy je nutné vyplnit záznam o dopravní nehodě, ideálně pomocí euroformuláře, který by měl být součástí firemního vozidla. Tento formulář obsahuje základní informace o účastnících nehody, vozidlech a okolnostech nehody.

Kdy volat policii

Policii je nutné volat, pokud:

Prevence a školení

Firmy by měly věnovat pozornost školení řidičů ohledně bezpečného řízení a postupu při dopravní nehodě. To může zahrnovat pravidelné školení o bezpečnosti silničního provozu, první pomoci a správném postupu při nehodě. Tím se snižuje pravděpodobnost dopravní nehody a firma je lépe připravena, pokud k ní dojde.

Firemní řidiči a jejich zaměstnavatelé musí být připraveni na situace, kdy dojde k dopravní nehodě. Klíčem je bezpečnost, dodržování zákona a jasné postupy pro dokumentaci a komunikaci. Správné školení a povědomí o právních důsledcích může pomoci minimalizovat riziko a zajistit, aby firma i její řidiči byli připraveni na jakékoli nečekané události na silnici.

Neposkytnutí pomoci a jeho důsledky

Firemní řidiči by měli vědět, že neposkytnutí pomoci při dopravní nehodě je trestným činem. Řidič, který neposkytne potřebnou pomoc, i když to může udělat bez rizika pro sebe nebo ostatní, se dopouští trestného činu s možností odnětí svobody až na pět let.

Bezpečnost na prvním místě

Pokud se firemní řidič stane účastníkem nehody, je jeho primárním úkolem zajistit bezpečnost. To znamená vypnout motor, obléct si reflexní vestu a umístit výstražný trojúhelník minimálně 50 metrů od vozidla (na dálnici 100 metrů). Řidič by měl také vyvést všechny spolucestující do bezpečí a zavolat záchrannou službu, pokud je někdo zraněný.