zpět

Plán Bidena na zdanění těžby kryptoměn v USA

23.4.2024

Je nezpochybnitelné, že Spojené státy zaujaly agresivní přístup k regulaci kryptoměn – i když daly zelenou pro Bitcoinové ETF. To platí zejména pro těžební komplex Bitcoinu, který má dlouhou historii sahající až do nejranějších dnů Bitcoinu (BTC). Nicméně federální orgány zdají se být odhodlány zničit průmysl, i když funguje na čistším energetickém systému než většina zemí.

Namísto přátelského přístupu k podnikání nebo alespoň uznání hodnoty, kterou přináší domácí těžba Bitcoinu, Bidenova administrativa v březnu znovu představila kontroverzní návrh na uvalení 30% spotřební daně na náklady na elektřinu používanou k těžbě Bitcoinu. Tento drakonický návrh se nazývá „Digitální daň z těžby digitálních aktiv „(DAME), a mohl by vést k útěku amerických Bitcoinových těžařů.

Senátorka Cynthia Lummis, republikánka z Wyomingu, to zdůraznila na platformě X, když napsala: „Navrhovaná 30% sankční daň z těžby digitálních aktiv by zničila jakoukoliv pozici, kterou průmysl v Americe má.“
Robert F. Kennedy Jr. je mezi těmi, kteří kritizovali Bidenův návrh na zdanění těžby Bitcoinu. Administrativa ji v témže měsíci zametla pod koberec. Zřejmě si ji schovala na pozdější dobu. Biden znovu představil DAME jako součást návrhu rozpočtu na fiskální rok 2025, který by měl vstoupit v platnost 1. října, a tvrdí, že by vybral 3,5 miliardy dolarů po dobu deseti let. (Daň by byla postupně zvyšována z 10 % v prvním roce na 20 % ve druhém roce a 30% ve třetím roce.)

Bílý dům uvedl, že si přeje, aby „těžaři platili svůj spravedlivý podíl na nákladech, které přenesli na místní komunity a životní prostředí.“ Nenamítá, že sektor vzrostl z 3,4 % světové těžby Bitcoinů na 37,8 % v roce 2022, čímž se Spojené státy staly největším trhem pro těžbu Bitcoinů.

„Zvýšení daně o 30 % na jakýkoli konkrétní průmysl je očividný pokus administrativy vybírat vítěze a poražené,“ napsala senátorka z Wyomingu Cynthia Lummis na X. Plán administrativy, však by mohl nakonec mít opačný účinek na strádajícího prezidenta, který má podle většiny průzkumů méně než 40% schválení voličů. Určitě DAME daň nebude vybírat mnoho poté, co zničí celý průmysl. Méně efektivní těžaři by mohli být rychle vyřazeni z provozu touto daní nebo přinuceni odcházet do zemí s špinavějšími energetickými standardy a postupy. Dokonce i těžaři používající čistou energii by mohli být brzy vyřazeni z provozu, čímž by průmysl přišel o šanci poskytnout si schopnost provádět ekologicky šetrné postupy po mnohé kritice ohledně jeho udržitelnosti.

Výsledkem bude ztráta pracovních míst a daňových příjmů. To je zcela odlišné od Bidenova prázdného slibu, že vybere více peněz. Administrativa náhodou uznává, že americký průmysl těžby Bitcoinů by se mohl přesunout „na místa se špinavější výrobou energie.“

Ve prohlášení o DAME dani uvedl Bílý dům, že Američané by se měli cítit dobře v tom, že Čína zcela „zakázala“ těžbu Bitcoinů. Místo toho, aby přijala odvážné vedení, které by souznělo s americkým duchem, administrativa poznamenala, že „jiné země“ také „stále více“ „omezovaly těžbu krypto aktiv“ - s odkazem na Čínu, ze všech míst, jako příklad. Vzhledem k tomuto komentáři by nikoho nemělo překvapit, pokud Biden navrhne úplný zákaz těžby – zejména pokud jeho daň neprojde.

Biden předvídatelně vyhodil do povětří americké těžaře a investory Bitcoinů. Bylo by rozumné, kdyby administrativa požádala o zpětnou vazbu od průmyslu před pokračováním s DAME daní. Odložení DAME daně by mohlo demokratům pomoci získat hlasy, které by jinak šly Robertu F. Kennedymu Jr., který projevil přátelštější přístup k Bitcoinu než Biden nebo bývalý prezident Trump.