zpět

„Krypto král“ byl obviněn z podvodu

16.5.2024

Podle oznámení z 15. května ze strany Ontario Securities Commission byli dva kanadští muži, Aiden Pleterski (25 let) a Colin Murphy (27 let), obviněni z podvodu, který připravil Kanaďany o 40 milionů kanadských dolarů (přibližně 30 milionů USD).

Pleterski, který se označoval za „krypto krále“, byl obviněn z podvodu a praní špinavých peněz za svou roli v údajné Ponziho schématu. Jeho kolega byl mezitím obviněn z podvodu.

Obvinění přicházejí po 16měsíční vyšetřování nazvaném Projekt Swan, které probíhalo souběžně s případem bankrotu souvisejícím se schématem.

Dokumenty z soudu a zprávy místních médií naznačují, že v období mezi 2021 a 2022 tato dvojice získala od 160 investorů přibližně 40 milionů dolarů. Předstírali pod jménem AP Private Equity Limited a slibovali, že investují finanční prostředky do kryptoměnových a devizových trhů.

Někteří investoři údajně brali půjčky, aby investovali do Pleterskiho schématu.

Jak je to s každým Ponziho podvodem, obvinění použili jen zlomek finančních prostředků na investice a zbytek utratili pro osobní zisk.

Konkursní správce pro tento případ odhalil, že bylo investováno pouze 2 % ze získaných finančních prostředků. Pleterski zbytek utratil za koupi 10 luxusních aut, cestování po celém světě a pronájem vily přímo u jezera za 8,4 milionu dolarů za 45 000 dolarů měsíčně.

Celkem si sebe jmenovaný král aspoň 16 milionů dolarů z prostředků investorů utratil pro sebe. Úřady zabavily dvě McLaren, dvě BMW a Lamborghini jako součást insolvenčního řízení.

Pleterskiho často viděli chlubícího se svým bohatým stylem na sociálních mediích. Také přenášel živě své výlety a dovolené a byl viděn, jak řídí luxusní vozidla a rozhazuje peníze.

Dokonce tvrdil, že utratil 150 000 dolarů za Lego ve videu, kde stavěl Lego model Titaniku.

Během insolvenčního řízení se Kanaďan Pleterski označil za "dvacátníka", který je neorganizovaný. Také přiznal, že si nevedl žádné záznamy o svých financích nebo platbách.

Nyní je na kauci 100 000 dolarů od svého rodiče a vyžaduje, aby se Pleterski vzdal svého pasu a zdržel se zveřejňování finančně souvisejících příspěvků na sociálních médiích. Také mu bylo nařízeno, aby neprodával ani neobchodoval s kryptoměnami.

Ontario Securities Commission bude pokračovat ve vyšetřování a další informace budou zveřejněny v blízké budoucnosti. Regulátoři se snaží prosadit rámec pro hlášení o kryptoaktivách (Crypto-Asset Reporting Framework, CARF) do roku 2026. Tento rámec zavede nové požadavky na hlášení a přísnější dohled k potlačení daňových úniků v kryptoměnách

Extravagantní životní styl Pleterskiho, jaký byl prezentován na sociálních mediálních platformách, byl zásadním kontrastem k finančním obtížím, kterým čelili investoři, kteří byli oklamáni jeho schématem. Zatímco on se věnoval luxusním autům, mezinárodnímu cestování a okázalým ubytováním, ti, kteří mu svěřili své peníze, utrpěli značné ztráty s málem naděje na obnovu. Zveřejnění jeho rozmařilého utrácení jen vyhrotilo veřejný hněv a zdůraznilo hloubku podvodu zapojeného do Ponziho schématu.

Když úřady nadále vyšetřují případ a usilují o spravedlnost pro oběti, tento incident slouží jako varování před riziky spojenými s neregulovanými investičními schématy a důležitostí pečlivého prověření. Také poukazuje na naléhavou potřebu silnějších regulačních opatření, aby se investoři chránili před padělky v rychle se rozvíjející krajině kryptoměn a finančních trhů. Podvody, které odhalují případy jako tento, zdůrazňují naléhavou potřebu lepší regulace v oblasti kryptoměn a ochrany investorů