zpět

Alarmující číslo praní peněz kryptoměnami

12.7.2024

Téměř 30 % všech kryptoměn z nelegálních adres od roku 2019 skončilo u sankcionovaných služeb, jako je ruská kryptoburza Garantex, uvádí blockchainová firma Chainalysis.

Tato data podtrhují rostoucí problém mezinárodní neochoty ke spolupráci na opatřeních proti praní špinavých peněz. Kryptoměnové burzy obdržely od roku 2019 téměř 100 miliard dolarů v kryptoměnách z dobře známých nelegálních adres, což vyvolává vážné otázky ohledně efektivity globálních regulačních opatření a koordinace mezi jednotlivými zeměmi v boji proti finanční kriminalitě. Nejvyšší částka, 30 miliard dolarů v identifikovaných nelegálních kryptoměnách, byla zaznamenána v roce 2022, což zdůrazňuje závažnost tohoto problému.

Data Chainalysis zahrnují pouze celkové částky převedené z nelegálních zdrojů na kryptoměnové burzy a nezahrnují hodnoty „odeslané a přijímané mezi prostředníky,“ což může zahrnovat desítky nebo stovky jednotlivých transakcí. Toto omezení znamená, že skutečný rozsah nelegálních transakcí může být ještě větší. Kryptoměnové burzy se stále více stávají klíčovými uzly v praní špinavých peněz, což je alarmující trend vzhledem k tomu, že kryptoměny byly původně navrženy jako decentralizované a transparentní finanční nástroje. Navzdory rostoucímu tlaku na regulaci kryptoměnových trhů, jejich anonymní povaha stále umožňuje nelegální činnosti.
Firma Chainalysis také zdůrazňuje, že stále větší podíl nelegálních prostředků procházejících prostředníky se soustředí nikoli v tradičních kryptoměnách, jako je Bitcoin nebo Ethereum, ale ve stablecoinech. Stablecoiny nyní tvoří většinu veškerého objemu nelegálních transakcí. To představuje nový výzvu pro regulační orgány, které se musí přizpůsobit rychle se měnícímu prostředí digitálních financí. Stablecoiny, navzdory jejich zdánlivě stabilní hodnotě, mohou být snadno použity k obcházení finančních sankcí a k praní špinavých peněz díky jejich schopnosti rychle se převádět mezi různými platformami a jurisdikcemi.
Navzdory rostoucímu používání stablecoinů mají jejich vydavatelé možnost zmrazit prostředky, což představuje určitou míru kontroly. Tether, největší vydavatel stablecoinů, zmrazil odhadem 1 600 adres s prostředky v hodnotě přibližně 1,5 miliardy dolarů v USDT. Toto opatření ukazuje na schopnost některých firem zasáhnout proti nelegálním aktivitám. Hodnota zmrazených aktiv v jiných stablecoinech není specifikována, což naznačuje, že rozsah tohoto problému by mohl být ještě větší, než ukazují dostupné údaje.
Stablecoiny se staly oblíbeným nástrojem pro obcházení sankcí. Na konci května bylo hlášeno, že dva největší ruské nesankcionované výrobci kovů začali používat Tetherův USDT stablecoin pro přeshraniční transakce s čínskými klienty a dodavateli. Tento krok následoval po oznámení amerického ministerstva financí, že uvalí sekundární sankce na věřitele usnadňující obcházení sankcí. To ukazuje, jak se stablecoiny staly klíčovým nástrojem pro firmy hledající způsoby, jak obejít mezinárodní sankce a pokračovat v obchodních aktivitách navzdory regulačním překážkám.

Venezuelská státní ropná společnost PDVSA také zvýšila používání USDT při exportu ropy a paliv v důsledku zpřísnění amerických sankcí. Venezuelský ministr ropy Pedro Tellechea poznamenal, že země používá různé měny podle toho, co je uvedeno ve smlouvách, přičemž některé smlouvy preferují kryptoměny jako platební metodu. Po tomto prohlášení Tether veřejně zopakoval svůj závazek dodržovat pravidla omezeni těchto transakci a oznámil plány na zajištění toho, aby byly sankcionované adresy okamžitě zmrazeny.