zpět

Americký Kongres zabránil CBDC

24.5.2024

Sněmovna reprezentantů USA hlasovala převážně po stranických liniích, aby zabránila Federálnímu rezervnímu systému vydat digitální měnu centrální banky (CBDC). Zákon o ochraně před dohledem prostřednictvím CBDC, předložený hlavním bičem většiny Tomem Emmerem (R-Minn.), má za cíl zastavit úsilí americké centrální banky o vývoj digitálního dolaru. Republikáni vyjádřili obavy, že by americká CBDC mohla být použita ke kontrole občanů. Tvrdí, že digitální měna centrální banky by mohla vést k bezprecedentnímu vládnímu dohledu nad finančními transakcemi občanů, což by narušilo soukromí a svobodu jednotlivců.

Debata o digitální měně centrální banky se stala jedním z nejžhavějších témat ve finančním sektoru a polarizovala názory zákonodárců. Demokraté během debaty před čtvrtečním hlasováním uvedli, že obavy jsou přehnané a zákaz by blokoval inovace a výzkum ve veřejném sektoru. Argumentovali, že vývoj digitálního dolaru by mohl přinést významné výhody, jako je modernizace platebního systému, zvýšení finanční inkluze a zajištění americké konkurenceschopnosti na globální scéně digitálních financí. Celkem 213 republikánů a tři demokraté hlasovali pro návrh zákona, zatímco 192 demokratů bylo proti. Tento výsledek odráží hluboké politické rozdíly ohledně role a regulace digitálních měn.

Výsledek čtvrtečního hlasování je výrazně odlišný od hlasování předchozího dne, kdy 71 demokratů a 208 republikánů hlasovalo pro Zákon o finančních inovacích a technologiích pro 21. století, což je návrh zákona o struktuře kryptoměnového trhu. Tento návrh zákona by poskytl Komisi pro obchodování s komoditními futures větší pravomoci nad trhem s digitálními aktivy a stanovil, jak může další klíčový americký regulátor trhů, Komise pro cenné papíry, přistupovat k tomuto sektoru. Průmysloví odborníci uvítali středeční hlasování jako první krok k vytvoření jasnějšího regulačního rámce pro kryptoměny, což by mohlo poskytnout právní jistotu a podpořit inovace.

Účastníci průmyslu uvítali středeční hlasování, první pro návrh zákona zaměřeného výhradně na otázky kryptoměnového trhu, jako znamení, že tento sektor konečně získává uznání jako významný. „Přijetí zákona FIT21 Sněmovnou představuje průlomový moment a potvrzení významu kryptoprůmyslu Kongresem USA," řekla Kristin Smith, která vede Asociaci blockchainu, průmyslovou lobbistickou skupinu. Nicole Valentine, ředitelka FinTech v Milkenově institutu, také označila přijetí za „vítaný krok.“ Nicméně, jak návrh zákona o struktuře trhu, tak zákon proti CBDC, pravděpodobně v Senátu neprojdou, protože polovina Kongresu nemá pro tyto legislativní návrhy odpovídající protějšky. Tato legislativní patová situace odráží širší politické rozdíly a výzvy při hledání konsensu v rychle se vyvíjejícím světě digitálních financí.
Navzdory těmto překážkám zůstává otázka digitálních měn centrálních bank v popředí zájmu zákonodárců, regulátorů a průmyslových odborníků. Debata o CBDC nejenže rozděluje politické strany, ale také vyvolává širší otázky ohledně budoucnosti peněz, soukromí a vládní moci v digitálním věku. Jak Spojené státy a další země pokračují v zkoumání možností digitálních měn, bude důležité pečlivě zvážit všechny důsledky a zajistit, aby technologický pokrok neohrozil základní občanské svobody a ekonomickou stabilitu. Průmysloví experti budou nadále sledovat legislativní vývoj a jeho dopad na budoucnost digitálních financí. Jedno je jisté: diskuse o digitálních měnách centrálních bank teprve začíná.