zpět

Během předsednictví Evropské unie bude Belgie podporovat evropskou blockchainovou síť, prohlásil digitální ministr

19.12.2023

Belgie se chystá převzít předsednictví Evropské unie, které shromažďuje ministry vlád členských států. Během svého šestiměsíčního předsednictví plánuje belgický digitální ministr Mathieu Michel shromáždit politickou podporu pro celoevropskou iniciativu v oblasti blockchainu.

Belgie poskytne evropské ambiciózní iniciativě v oblasti blockchainu politický impulz, když převezme předsednictví EU v lednu

Mathieu Michel již sdílel svou velkolepou vizi pro celoevropskou digitální infrastrukturu, která by alespoň mohla uchovávat záznamy, jako jsou řidičské průkazy a vlastnické tituly, na společném blockchainu kontrolovaném vládami.

Klíčovým prvkem tohoto plánu je iniciativa European Blockchain Services Infrastructure (EBSI), která začala v roce 2018 jako technický projekt. Michel uvedl, že cílem je získat politickou podporu během belgického šestiměsíčního předsednictví a že osm členských států je již zapojeno.

"V následujících měsících uděláme návrh, abychom zapojili do projektu nebo využívali projektu pro aplikace i ostatní evropské země," řekl Michel.

Rada shromažďuje ministry vlád 27 členských států Evropské unie a je nejvyšším politickým orgánem bloku.

Podle Michela by mohly aplikace umělé inteligence a technologie blockchain být klíčové pro dosažení digitální suverenity EU, zahrnující kontrolu nad daty a autoritu nad kyberprostorem.

Pokud jde o ochranné bariéry digitálního prostoru, EU byla v posledních letech velmi aktivní, představila legislativní plány týkající se všeho od kryptoměn po umělou inteligenci, sdílení dat, digitálního eura a dokonce i metaversu. Ve skutečnosti s regulací Markets in Crypto Asset (MiCA) dokončenou letos se blok stane první velkou jurisdikcí na světě s komplexním režimem pro digitální aktiva.

Michel však říká, že regulace stačí. Nyní je čas, aby Evropa využila tyto digitální inovace.

Země EU byly v roce 2020 informovány, jak se připojit k EBSI blockchainové síti vytvořením vlastních uzlů. Ale aby se předešlo datovým ostrovům, aplikace postavené na ní by měly být interoperabilní napříč členskými státy – něco, co podle Michela může blockchain pomoci dosáhnout.

"Věnujeme velkou pozornost soukromí, ale také transparentnosti, kontrole dat. A s blockchainem je zde technický aspekt, který nám to může přinést. A to je skutečně například interoperabilita mezi aplikacemi ve Francii, Itálii a Španělsku," uvedl Michel.

Pozvat politický dohled na technologický projekt nebude procházka růžovým sadem. Velké plány EU na digitální verzi eura narazily na odpor zákonodárců bloku, kteří mají obavy z dopadů na soukromí a rozšíření vládní kontroly.

Michel zajišťuje, že jednotná blockchainová infrastruktura nebude navržena k tomu, aby shromažďovala nová data od občanů.

"Dnes má mnoho vlád údaje o lidech, občanech. O čem mluvíme, je trochu posun paradigmatu," řekl, přidávaje, že posun spočívá v tom, jak vláda tyto údaje poskytuje zpět občanům.

Není povinné používat blockchain, zejména pokud to nepomůže, uvedl Michel, poznamenávaje, že existuje také šance, že technologii blockchain může nahradit něco jiného. Kvantový počítač, který slibuje ultra-ryché řešení problémů, ale je stále několikrát vzdálen od realizace, je již považován za existenciální hrozbu pro blockchain.

Ale to neznamená, že by EU neměla zkoušet, podle Michela.
"Pokud se podíváte na suverenitu Evropy, nebyli jsme první v konektivitě. Nebyli jsme první v cloudových službách. Tady, s technologií blockchain, bychom mohli zkusit být první," uvedl Michel.
"Pokud nejsme v předstihu, znamená to, že už je pozdě," dodal.