zpět

Binance podíl v Rusku klesl o 30 %

28.5.2024

Rusové stále častěji hledají nové kryptoměnové platformy po odchodu Binance z trhu, uvádí Ruská banka. Odchod Binance z Ruska vedl k dramatickému přesunu webového provozu, protože Rusové začali hledat nové alternativy.

Podle nejnovější výzkumné zprávy Ruské banky vedl odchod Binance z Ruska k dramatickému přesunu webového provozu, protože Rusové začali hledat nové alternativy. Dokument ukazuje výrazný nárůst aktivity na kryptoměnovém trhu mezi Rusy během čtvrtého čtvrtletí 2023 a prvního čtvrtletí 2024, což je podle centrální banky způsobeno rostoucími hodnotami kryptoměn.

Po odchodu Binance došlo k výrazné redistribuci webového provozu mezi ruskými uživateli. Podíl Binance na ruském webovém provozu klesl ze 47 % ve třetím čtvrtletí 2023 na 16 % v prvním čtvrtletí 2024. Mezitím podíl pěti dalších kryptoměnových burz – centrální banka je neuvádí – vzrostl z 39 % na 64 % ve stejném období.

V uvedeném období celkový webový provoz ruských uživatelů na hlavních kryptoměnových platformách, včetně burz, peer-to-peer platforem a mimoburzovních platforem, vzrostl o 16,4 % ve srovnání s druhým a třetím čtvrtletím 2023, dosahujíc 104,6 milionu návštěv, uvádí finanční regulátor, aniž by specifikoval platformy.

V důsledku toho se průměrný měsíční počet unikátních uživatelů (IP adres) na těchto platformách zvýšil o více než 15 %, zatímco podíl ruských návštěv na těchto stránkách vzrostl na 7 % v prvním čtvrtletí 2024, i když je to stále pod vrcholem 9 % zaznamenaným v prvním čtvrtletí 2023, poznamenává regulátor.

Bank of Russia také oznámila, že přílivy a odlivy kryptoměn jako Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT) a USD Coin (USDC) od Rusů vzrostly na 4,5 bilionu rublů (asi 51 miliard dolarů), což je nárůst o 15,6 % oproti druhému a třetímu čtvrtletí 2023.

Tato změna přichází na pozadí vnitřních turbulencí na ruském kryptoměnovém trhu, kdy uživatelé zoufale hledají nové bezpečné přístavy pro kryptoměny uprostřed zpráv o podvodech.

Jeden z takových skandálů zahrnoval Beribit, ruskou kryptoměnovou burzu údajně vlastněnou ukrajinským oligarchou Serhijem Kurchenkem, který je údajně spojen s uprchlým proruským exprezidentem Ukrajiny Viktorem Janukovyčem. Beribit nedávno nechala své zákazníky bez 4 milionů dolarů, což dále posiluje hledání spolehlivých kryptoměnových platforem. Ke dni vydání zprávy burza údajně nevrátila prostředky svým zákazníkům.
Navzdory zvýšené aktivitě a hledání nových platforem centrální banka uvádí, že rozsah investic do kryptoměn zatím není dostatečně významný na to, aby představoval samostatné riziko pro finanční stabilitu země.

Ruská banka navíc zdůrazňuje, že posun v kryptoměnovém prostředí je nejen reakcí na odchod Binance, ale také důsledkem rostoucího zájmu o decentralizované finanční služby. S příchodem nových technologií a zvýšenou adopcí kryptoměn mezi běžnými uživateli dochází k významným změnám v chování uživatelů. Ruská banka si všímá, že mnoho Rusů začíná více důvěřovat decentralizovaným burzám a peer-to-peer transakcím, což naznačuje posun od centralizovaných platforem, jako byla Binance, k řešením, která nabízejí větší kontrolu a anonymitu.

Tento vývoj přichází v době, kdy ruská vláda zvažuje přísnější regulace kryptoměn, což by mohlo dále ovlivnit dynamiku trhu. Ruská banka upozorňuje, že zatímco kryptoměny představují rostoucí segment finančního trhu, je nezbytné zajistit, aby se rozvíjely v rámci jasného regulačního rámce, který ochrání investory a zároveň podpoří inovace. Regulátor také plánuje sledovat tržní trendy a spolupracovat s mezinárodními partnery na vývoji efektivních politik, které zajistí stabilitu a bezpečnost kryptoměnového trhu v Rusku.