zpět

Binance.US připraveno čelit SEC v soudním sporu

3.7.2024

Americká pobočka předního kryptoměnového burzy Binance.US, vyjádřila připravenost čelit Komisi pro cenné papíry (SEC) ve svém soudním sporu. Binance.US v pátečním příspěvku na platformě X uvedla, že „se těší“ na další fázi procesu. Tento postoj burzy přichází po rozhodnutí soudu, které umožnilo pokračování některých částí žaloby SEC. Podle Binance.US SEC dosud nezjistila žádné důkazy o protiprávním jednání během rozsáhlého, jedenáctiměsíčního procesu objevování, kterého se burza účastnila.

Federální soudkyně Amy Berman Jackson minulý týden zamítla část žaloby SEC proti Binance.US, zatímco jiné části nechala pokračovat. Jedním z odmítnutých nároků je tvrzení SEC, že BNB je obchodováno nelegálně na sekundárních trzích. Dalšími zamítnutými obviněními jsou prodeje související se stablecoinem Binance USD (BUSD) a tvrzení SEC ohledně pasivního příjmu „Simple Earn“. Tato rozhodnutí představují významné vítězství pro Binance.US, ale případ zdaleka nekončí.

Ponechaná obvinění se týkají stakovacího schématu Binance, prodeje BNB po jeho počáteční nabídce mincí a podvodů. K tomu se přidávají obvinění proti bývalému CEO Changpengu ‘CZ’ Zhao. Celkově se obvinění, která byla ponechána k projednání, týkají prodeje neregistrovaných investičních produktů a porušení proti-podvodních ustanovení. Tato obvinění zůstávají středem pozornosti soudního procesu a mohou mít zásadní dopad na budoucnost Binance.US a její regulační postavení v USA.

Příspěvek Binance.US na platformě X reaguje na toto rozhodnutí soudkyně Jackson. „V pátek soud rozhodl, že případ SEC proti Binance.US bude pokračovat. Byli jsme na to připraveni a těšíme se na další fázi soudního procesu. Burza zdůraznila, jak neustále vynakládala úsilí a využívala „omezené pokyny“ poskytované SEC k dodržování předpisů. Dále uvedla, že je nešťastné, že se burza stala obětí přístupu Komise založeného na prosazování předpisů pomocí soudních sporů.

Podobně jako u několika dalších kryptoměnových burz byli Binance a její tehdejší CEO Changpeng Zhao obviněni SEC v červnu 2023. Regulátor uvedl několik obvinění proti obchodní platformě včetně prodeje neregistrovaných investic. Stejně jako u FTX byla Binance obviněna ze smíchání firemních a zákaznických aktiv, zneužití zákaznických fondů a možného manipulování trhu s nativními tokeny. Tato obvinění jsou závažná a přinášejí další tlak na burzu v jejím boji za regulaci a právní stabilitu.

Regulátor následně požádal o okamžitou „ověřenou“ účetní kontrolu financí Binance a Binance.US. Dále požádal o zmrazení a repatriaci aktiv Binance. SEC také žádala o zachování dokumentace Binance.US a jmenování správce pro aktiva Binance. V té době burza uvedla, že regulátor chce pouze upoutat pozornost médií těmito obviněními. Tato vyjádření ukazují, že Binance.US se cítí být cílem neoprávněných útoků ze strany regulačních orgánů.

Kromě SEC čelila Binance také regulačním výzvám ze strany Ministerstva spravedlnosti USA (DOJ), což vedlo k restrukturalizaci jejího vedení. DOJ vzneslo obvinění z praní špinavých peněz, bankovních podvodů a porušování sankčních zákonů USA proti burze a požadovalo 4,3 miliardy dolarů jako urovnání. Tyto obvinění přinesly další komplikace pro Binance a její globální operace, což vedlo k zásadním změnám ve vedení společnosti.

Navíc CZ přiznal vinu k vzneseným obviněním a odstoupil z pozice CEO burzy. Nyní si odpykává čtyřměsíční trest odnětí svobody. Tato situace poukazuje na rozsah a závažnost právních problémů, kterým čelí Binance a její vedoucí představitelé.