zpět

Bitcoin dosahuje nového historického maxima na 72 800 Dolarů s obavami o přehřátí a možnou korekcii

12.3.2024

Tržby kryptoměnového trhu rostou, přičemž cena Bitcoinu (BTC) dosahuje nového historického maxima 72 800 dolarů dne 11. března.

Data z Cointelegraph Markets Pro a TradingView ukazují, že BTC začal na 69 032 dolarech a vzrostl o 5,7 %, dosahujíc nového vrcholu v tomto roce 72 850 dolarů v pondělí 11. března.

 Tato pozoruhodná výkonnost Bitcoinu vyvolává obavy z prodeje způsobeného odčerpáním zisků na vyšších úrovních.

Zde jsou tři technické a tržní indikátory naznačující možnou korekci ceny BTC v krátkodobém horizontu:

 1. Indikátor společnosti TD Sequential signalizuje prodej na časovém rámci 12 hodin. Nezávislý analytik zaznamenal, že cena BTC se obchodovala nad 71 700 dolary, varujíc krátkodobé obchodníky, že by se mohl připravovat obrat. Ali sdílel graf, který ukazuje, že indikátor firmy TD Sequential vydal prodejní signál na 12hodinovém grafu BTC. Indikátor TD Sequential předpovídá možný pokles ceny BTC z aktuální úrovně, až o 3,5 %, obchodování kolem 70 000 dolarů. 

2. Cena Bitcoinu ukazuje "signál přehřátí". Od 23. ledna je cena Bitcoinu na trendu "pouze nahoru", poté co efekt "prodávání zpráv" ohledně ETF na spot Bitcoinu vyprchal. Tato situace vedla k výskytu "signálů přehřátí" na trhu Bitcoinu, což vyvolává obavy z možných velkých korekcí, navzdory dosažení nových historických maxim. Metriky společnosti CryptoQuant naznačují možné přehřátí, včetně toho, že těžaři jsou považováni za extrémně přeplacené a nerealizované ziskové marže obchodníků dosahují historicky vysokých úrovní.

3. Bitcoin je překoupen na několika časových rámcích. Teplotní mapa od Coinglass ukazuje, že RSI (Index relativní síly) Bitcoinu je překoupen na čtyřech z pěti časových rámců. Vyšší intervaly zobrazují vyšší hodnoty RSI, přičemž RSI Bitcoinu je nyní na 88,34 na týdenním, 79,34 na denním, 74,81 na čtyřhodinovém a 70,74 na hodinovém časovém rámci. Data od firmy TradingView též potvrzují překoupené podmínky, přičemž RSI Bitcoinu je na hodnotách 89,2, 79, 72 a 70 na týdenním, denním, 12hodinovém a čtyřhodinovém časovém rámci, v tomto pořadí.

Dodatečně ukazuje data od Alternative, platformy sledující "emoce a nálady" ohledně Bitcoinu, že Crypto Fear and Greed Index je na 82 - což značí "extrémní chamtivost" Cena Bitcoinu sledovala trend "pouze nahoru" od 23. ledna, poté co efekt "prodávejme zprávy" ohledně ETF na spotový Bitcoin ustoupil. Tyto nové investiční fondy na BTC zaznamenaly masivní přísun kapitálu od svého uvedení na trh 11. ledna, s celkovým spravovaným kapitálem dosahujícím 55,3 miliard dolarů k 11. březnu. To vedlo ke vzniku "signálů přehřívání" na trhu Bitcoinu. Analytici z CryptoQuant varují, že i přes dosahování nových historických maxim by BTC mohl brzy zažít značné korekce. Dne 8. března firma specializující se na analýzu blockchainu zveřejnila sérii příspěvků na sociální síti X, které ukazovaly některé metriky podporující "možné přehřívání". CryptoQuant také zdůraznila, že těžaři jsou nyní považováni za extrémně přeplacené, neboť jejich zisk dosáhl nejvyšší úrovně od prosince 2023. "Důležité je také poznamenat, že podmínky RSI nezaručují obrat trendu. Ceny kryptoměn jsou vysoko volatilní a BTC by mohl i nadále stoupat podporován rostoucím zájmem a blížícím se snížením nabídky," dodává se v článku. Tento článek neobsahuje investiční rady nebo doporučení, a každý investiční či obchodní krok nese rizika, a čtenáři by měli provádět vlastní výzkum před jakýmkoli rozhodnutím.