zpět

Bitcoin ETF schválen: Cesta k přijetí na Wall Street v hlavním proudu

11.1.2024

Schválení ETF na Bitcoiny Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) mění pravidla hry. I když je to v rozporu s původními ideály Bitcoinu, zapojení významných finančních institucí přináší důvěryhodnost a přitahuje nové investory. Cesta k masovému přijetí však vyžaduje křehkou rovnováhu mezi inovacemi a regulací. Budoucnost kryptoměn spočívá v budování decentralizovaných projektů v regulačním rámci.

Krypto komunita již několik let netrpělivě očekává, že Komise pro cenné papíry (SEC) ve Spojených státech schválí burzovně obchodovaný fond (ETF) na Bitcoiny. Navzdory rozporům mezi ETF a cílem Bitcoinu odpoutat se od Wall Street mnozí uznali, že krypto průmysl nemůže sám o sobě dosáhnout přijetí hlavního proudu.

Co tedy schválení ETF pro Bitcoin znamená pro budoucnost kryptoměn?


Prudký nárůst ceny a euforie kolem ETF

Cena Bitcoin byla vyhlídkou na schválení ETF hnána vzhůru. Jen v roce 2023 vzrostla cena Bitcoinu o téměř 160 %, přičemž za posledních šest měsíců to bylo o 50 %. Klíčovým faktorem tohoto cenového vzestupu byly tržní spekulace kolem ETF.

Toto nadšení však vyvolává důležitou otázku: Nebyl Bitcoin vytvořen proto, aby snížil závislost na finančních institucích, včetně ETF?


Střet ideálů: Bitcoin vs. ETF
Zakladatel Bitcoinu Satoshi Nakamoto si představoval decentralizovanou formu elektronické hotovosti, která by eliminovala potřebu zprostředkovatelů, jako jsou instituce, které se dnes uchází o ETF. ETF zavádějí další vrstvu oddělení, kdy investoři ani nekupují skutečný Bitcoin, ale spíše expozici vůči jeho ceně.

ETF jsou navíc spojeny s poplatky za správu, což je v rozporu s Nakamotovým varováním, že náklady na zprostředkování zvyšují transakční náklady. To vyvolává obavy, zda tato verze ETF digitální měny odpovídá decentralizované budoucnosti, o kterou kryptoměnoví nadšenci usilují.


Přijetí v hlavním proudu a důvěryhodnost
Navzdory rozporům pramení vzrušení kolem bitcoinových ETF z jejich potenciálu podpořit přijetí v hlavním proudu. Schválení ETF může přilákat záplavu nových investorů, kteří nejsou obeznámeni s krypto burzami nebo peněženkami. Zapojení zavedených finančních institucí by navíc mohlo pomoci zmírnit obavy z podvodů a přivést pozitivní pozornost médií ke krypto průmyslu.

Schválení bitcoinového ETF navíc znamená určitý stupeň přijetí a důvěryhodnosti, zejména proto, že je podmíněno schválením vládou. To je důležitý krok pro třídu aktiv, která se potýká s regulačními problémy a soudními spory.


Role Wall Street a vládní schválení
Ačkoli vize svobody kryptoaktiv je nezávislá na vládách, realita je taková, že určitá míra vládního schválení a zapojení Wall Street je nutná, aby se odvětví dařilo. Jak je vidět v zemích, jako je Japonsko, Hongkong a Singapur, kde existují přísné regulace, je nutná rovnováha mezi inovacemi a dohledem.

Budoucnost kryptoměn spočívá v budování decentralizovaných projektů v regulačním rámci, i když to znamená přizpůsobení se Wall Street. To může odvětví zajistit důvěryhodnost, přilákat více investorů a podpořit bezpečnější a prosperující kryptosystém.

Kryptoměny potřebují určitý stupeň vládního schválení. Potřebuje zapojení Wall Street. Budoucnost kryptoměn nevypadá jako Divoký západ, ale spíše jako Japonsko, Hongkong a Singapur, tři jurisdikce s jedněmi z nejpřísnějších regulací na světě.


S tímto vývojem může dojít k větší transparentnosti a ochraně investora, což přispěje ke stabilizaci trhu kryptoměn. Vytvoření partnerských vztahů s finančními institucemi může také otevřít cestu pro větší adopci kryptoměn mezi tradičními investory.