zpět

Bitcoin je na cestě porazit stříbro

20.5.2024

Stříbro, tradičně známé jako jedna z nejdůležitějších komodit ve světě, zažívá letos významný návrat, který ho staví do pozice silného konkurenta Bitcoinu, nejznámější kryptoměny současnosti. Tento vzestup stříbra je výsledkem jeho rychlého růstu na trhu, přičemž dokázalo překonat Bitcoin jako osmé největší aktivum podle tržní kapitalizace, a to poté, co v březnu ztratilo svou dosavadní pozici.

Za posledních několik měsíců dosáhlo stříbro impozantního růstu o 33,4 % od chvíle, kdy Bitcoin dosáhl rekordní hodnoty $73,737 dne 14. března. Naopak Bitcoin za tento čas zaznamenal zpětný vývoj o 9,5 %, což podle údajů CoinGecko ukazuje na jeho relativní stabilitu. Díky této dynamice má stříbro nyní tržní kapitalizaci ve výši $1,83 bilionu, což je o $500 miliard více než Bitcoin, jehož hodnota je aktuálně $1,31 bilionu. To v podstatě znamená, že aby Bitcoin dokázal překonat současnou tržní kapitalizaci stříbra, musel by vzrůst o dalších 40 % na úroveň $93,000, za předpokladu, že se všechny ostatní faktory zachovají neměnné.

Tento vývoj dává Bitcoinu hodně závažnou konkurenci na trhu aktiv. Aktuálně se Bitcoin nachází na devátém místě v žebříčku největších aktiv, zaostávajíc za jinými dominantními hráči jako je zlato, Microsoft, Apple a dalšími. Ačkoliv Bitcoin stále zůstává jedním z nejvýznamnějších aktiv na trhu, je zřejmé, že stříbro získává na svém významu a ukazuje svou sílu jako investiční alternativa.
Není však jen stříbro, které se v poslední době prosazuje na trhu. Zlato, tradičnější kov, si také výrazně polepšilo, zaznamenávajíc růst o 22,4 % od 13. února. Jeho aktuální tržní kapitalizace dosahuje obrovských $16,4 bilionu, což svědčí o jeho stále silném postavení jakožto bezpečného útočiště pro investory.

Odborníci z oboru se rozcházejí v názorech na další vývoj ceny Bitcoinu. Někteří, jako například Dylan LeClair, známy analytik Bitcoinu, naznačují, že Bitcoin má tendenci zdvojnásobit svou hodnotu během několika měsíců po dosažení nových vrcholů. Nicméně stále rostoucí tržní kapitalizace Bitcoinu ve srovnání s minulými lety může tuto tendenci zpomalit. Na druhé straně někteří průmysloví hráči, jako je Mike Novogratz, uvádějí, že Bitcoin zůstane v "konsolidační fázi" mezi $55,000 a $75,000 a možná se bude zvyšovat směrem ke konci druhého čtvrtletí.

Napětí na trhu Bitcoinu také předznamenávají předpovědi analytiků z kryptoměnových obchodních platforem, kteří tvrdí, že Bitcoin by mohl dosáhnout úrovně $150,000 během následujících 12 měsíců. Mnozí odborníci z oboru zdůrazňují, že hlavními pohonnými silami za těmito vysokými předpověďmi jsou burzovně obchodované fondy a post-halvingový efekt.

Celkově je tedy patrné, že stříbro svým návratem na trhu a růstem tržní kapitalizace představuje významného hráče, který získává na důležitosti jako alternativa k Bitcoinu a dalším tradičním aktivům. Budoucí vývoj v kryptoměnovém a komoditním trhu bude jistě zajímavým tématem pozornosti pro investory a analytiky, kteří budou sledovat, jak se tyto trhy budou dále vyvíjet.

Návrat stříbra na výsluní je také signálem pro investory, kteří hledají diverzifikaci svých portfolií. Zatímco Bitcoin a kryptoměny se stále více stávají atraktivní investiční možností, stříbro nabízí stabilní a dlouhodobě osvědčenou hodnotu jako komodita. Tento trend může vést k tomu, že investoři budou více zkoumat možnosti diverzifikace svých portfolií a hledat rovnováhu mezi digitálními a tradičními aktivy. Sila Bitcoinu a růstový potenciál naznačují, že by se mohl brzy vrátit do popředí a opět dominovat na trhu, přestože stříbro momentálně získává na důležitosti.