zpět

Bitcoin klesá FED sazby bez změny

1.8.2024

Bitcoin klesl pod 65 000 dolarů po rozhodnutí Federálního rezervního systému USA ponechat úrokové sazby beze změny a zprávách o eskalaci konfliktů na Blízkém východě. Dne 31. července Bitcoin (BTC) klesl na 64 549 dolarů, což je poprvé, kdy se dostal pod 65 000 dolarů od 25. července. Krátce vzrostl na 65 075 dolarů, ale poté znovu klesl a klíčovou hranici nepřekročil. V současné době se obchoduje za 64 470 dolarů. Bitcoin je za posledních 30 dní v plusu o 0,97 %. Tento pokles nastal v době, kdy investoři čekali na rozhodnutí Federálního výboru pro volný trh (FOMC) o úrokových sazbách.

Cenový pohyb Bitcoinu následoval po rozhodnutí FOMC ponechat úrokové sazby na úrovni 5,25 % až 5,5 %, což bylo očekávané rozhodnutí. Předseda Fedu Jerome Powell uvedl, že ekonomika roste "pevně" s pozitivními ukazateli růstu HDP a soukromých domácích konečných nákupů, přestože růst spotřebitelských výdajů zpomalil. Tento krok je součástí širšího plánu Fedu na snížení inflace, která výrazně klesla z úrovně 7 % na 2,5 %. Powell zdůraznil odhodlání vrátit inflaci na 2 % na podporu silné ekonomiky, která prospívá všem.
Před oznámením trhy nečekaly, že FOMC změní sazby do září, což vedlo k určité stabilitě na trzích. Relativní síla indexu (RSI) pro Bitcoin, což je nástroj k identifikaci překoupených a přeprodaných úrovní aktiva, je nyní "přeprodaná", což může být signál k nákupu. Tento pohled sdílí mnoho obchodníků, kteří věří, že současné tržní podmínky mohou nabídnout příležitosti pro nákup Bitcoinu za nižší ceny.
Cena Bitcoinu také klesla po zprávách o atentátu na vůdce Hamásu Ismaíla Haníju v íránském hlavním městě Teheránu. Není to poprvé, kdy cena Bitcoinu klesla po vzrůstajícím napětí na Blízkém východě. V minulosti podobné události vedly k prudkým poklesům ceny Bitcoinu, což naznačuje, že geopolitické události mohou mít významný dopad na kryptoměnové trhy. Tato situace opět ukázala, jak citlivý je Bitcoin na globální politické a ekonomické události.
Pozorovatelé jsou optimističtí ohledně možnosti snížení sazeb v září. Zatímco předseda Fedu Powell nepotvrdil snížení sazeb, jeho optimistický tón naznačuje, že by mohlo dojít ke změně politiky v závislosti na dalších inflačních datech. Hlavní ekonom Moody's Analytics Mark Zandi očekává, že inflační data budou odpovídat prognóze Fedu, což činí snížení sazeb v září pravděpodobné. Tento výhled je sdílen mnoha investory, kteří věří, že další poklesy inflace by mohly otevřít cestu ke snížení úrokových sazeb.
Globální investoři jsou povzbuzeni tímto výhledem a akcie rostou, zatímco výnosy dluhopisů klesají. Tento názor reflektuje širší sentiment na trhu, který očekává, že pozitivní ekonomické ukazatele a snižující se inflace podpoří růst hodnoty kryptoměn v následujících měsících.

Vzhledem k vývoji na globálních trzích a geopolitickým událostem je důležité, aby investoři pečlivě sledovali aktuální situaci a přizpůsobovali své strategie podle měnících se podmínek. Bitcoin a další kryptoměny zůstávají volatilními aktivy, jejichž hodnota může rychle kolísat v reakci na politické, ekonomické a regulační změny. Přestože současné signály naznačují možnost růstu hodnoty Bitcoinu v souvislosti s očekávaným snížením úrokových sazeb a zlepšující se ekonomickou situací, je nezbytné mít na paměti rizika spojená s investováním do kryptoměn a přijmout odpovídající opatření k ochraně svých investic. 

Diversifikace portfolia a pravidelné sledování tržních trendů mohou pomoci minimalizovat rizika a maximalizovat potenciální výnosy v tomto dynamickém a neustále se měnícím investičním prostředí.