zpět

Bitcoin klesá pod 61 000 USD, Ether se propadl o 3 %

10.10.2024

Cena Bitcoinu (BTC) klesla ve středu pod hranici 61 000 USD, což je v ostrém kontrastu s růstem amerických akcií, které dosáhly nových rekordních hodnot. Na počátku dne se BTC pohyboval kolem 62 000 USD, avšak během odpoledního obchodování v USA postupně klesl až na 60 400 USD, což znamenalo pokles o 2,4 % za posledních 24 hodin. Ether (ETH) zpočátku vykazoval mírně lepší stabilitu, ale nakonec klesl o 3,2 %.

Jedním z hlavních faktorů, které mohly negativně ovlivnit ceny kryptoměn, byly zprávy o přesunech kryptoměn, které byly zabaveny v souvislosti s čínským Ponziho schématem PlusToken. Tyto přesuny na burzy vyvolaly obavy o možný tlak na prodej a následný dopad na trh. Čínské úřady v listopadu 2020 zabavily téměř 4 miliardy USD v kryptoměnách, včetně ETH, BTC, dogecoinu (DOGE) a XRP, které pocházely z operací PlusToken.

Pozorovatelé zaznamenali, že přibližně 7 000 ETH, což odpovídá 16 milionům USD, bylo během posledních 24 hodin přesunuto na burzy. Tyto přesuny by mohly naznačovat záměr prodat zbývající kryptoměny, což by mohlo způsobit další tlak na trh.

„V srpnu letošního roku se poprvé od roku 2021 na blockchainu objevily zbytky ETH, které byly zabaveny v souvislosti s PlusToken schématem,“ uvedl jeden z analytiků. Přes 7 000 ETH z celkového množství 542 000 ETH, které má aktuální hodnotu 1,3 miliardy USD, bylo během posledních 24 hodin převedeno na burzy, což podle pozorovatelů znamená, že zbylé tokeny se pravděpodobně brzy začnou prodávat.

Na některých méně očekávaných místech kryptoměnového trhu došlo k neobvyklému vývoji. Američtí federální žalobci obvinili několik kryptoobchodních firem, včetně Gotbit, ZM Quant, CLS Global a MyTrade, a jejich zaměstnance z manipulace s trhem a podvodů. Zvláštní pozornost přitom upoutal příběh společnosti Gotbit, která byla v minulosti spojována s umělým navyšováním obchodních objemů malých kryptoměnových tokenů pomocí obchodních robotů, aby se dostaly na platformy, jako je CoinMarketCap.

Například token Robo Inu (RBIF), který je jedním z těch, které jsou uvedeny v dokumentech, zaznamenal krátký nárůst ceny o více než 100 %, a to na základě těchto zpráv. I když poté částečně klesl, stále vykazoval růst o 20 % během dne, jak ukazují data z CoinGecko.

Navíc žalobci během vyšetřování vytvořili kryptoměnový token s názvem NexFundAI Token. Token s tickerem NEX, který měl zanedbatelnou tržní hodnotu, během dne vzrostl o neuvěřitelných 3 500 %, když se spekulanti snažili na tomto tokenu vydělat. Jeho cena však rychle klesla poté, co bylo zveřejněno, že žalobci již deaktivovali obchodování s tímto tokenem před odhalením obvinění.

Zatímco kryptoměnový trh vykazoval ztráty, tradiční trhy vykazovaly zcela opačný trend. Index S&P 500 uzavřel den na novém historickém maximu a technologický Nasdaq vzrostl o 0,6 %. Desetileté výnosy amerických státních dluhopisů dosáhly dvouměsíčního maxima 4,08 % během dne, zatímco investoři analyzovali zápis ze zářijového zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC).

Dokument ukázal, že „výrazná většina“ představitelů Federálního rezervního systému podpořila větší snížení úrokových sazeb, ale někteří preferovali menší snížení o 25 bazických bodů. Politici se shodli na tom, že další snižování sazeb je pravděpodobné, avšak nebyli zajedno ohledně tempa a rozsahu těchto změn.

Obchodníci nyní vidí 21% pravděpodobnost, že Fed ponechá sazby beze změny na svém dalším zasedání v listopadu, což je nárůst z nulové pravděpodobnosti z minulého týdne. Naopak pravděpodobnost dalšího snížení sazeb o 50 bazických bodů klesla na nulu, zatímco ještě před týdnem činila 35 %.