zpět

Bitcoin klesl pod 62 000 USD

28.8.2024

Cena Bitcoinu se v úterním dopoledním obchodování v USA propadla pod hranici 62 000 USD, což signalizuje zastavení nedávného oživení kryptoměnového trhu z počátku srpna. Největší digitální měna klesla na minimum 61 500 USD, což představuje více než 5% pokles od jejího rychlého vzestupu na 65 000 USD po proslovu předsedy Federálního rezervního systému Jeromeho Powella v Jackson Hole minulý pátek. Za posledních 24 hodin Bitcoin klesl o 3 %.

Tento pokles se rozšířil i na širší kryptotrh, přičemž index CoinDesk 20 benchmark pro přední kryptoměn vykázal pokles o 2,8 % za stejné období. Nativní token Etherea, ether (ETH), prodloužil svou ztrátovou sérii vůči Bitcoinu, když klesl o více než 5 % na méně než 2 600 USD. Tento pokles stáhl poměr ETH/BTC na nejnižší úroveň za více než tři roky. Významné altcoiny jako Avalanche (AVAX), Chainlink (LINK) a Uniswap (UNI) také zaznamenaly výrazné ztráty, a to v rozmezí od 4 % do 7 %.

Investoři jsou čím dál více frustrováni kvůli bočnímu pohybu Bitcoinu od dosažení historických maxim v březnu. Takováto prodloužená konsolidační fáze však není v býčích trzích neobvyklá. Předchozí období nízké volatility, podobné současnému, často předcházelo výrazným průlomům na nová historická maxima.
Indikátor Bollingerova pásma, který měří volatilitu aktiva, ukazuje, že Bitcoin se nachází ve třetí a poslední fázi nízké volatility v současném cyklu. Tato fáze, obvykle se objevující uprostřed cyklu, historicky vedla k významnému růstu cen.

Přestože má Bitcoin potenciál pro průlom, investoři do altcoinů mohou před oživením čelit dalším ztrátám. Podle zprávy výzkumné společnosti ByteTree budou altcoiny pravděpodobně zaostávat za Bitcoinem, dokud tato vedoucí kryptoměna neudělá výrazný krok. Zakladatel ByteTree Charlie Morris poznamenal, že altcoiny historicky zaostávaly za Bitcoinem během tržních poklesů, ale nakonec se zotavily, jakmile Bitcoin nabral na síle.

Podle výhledu ve zprávě by altcoiny mohly zaznamenat oživení na konci roku, které by se shodovalo s očekávaným růstem Bitcoinu po jeho halvingu v dubnu 2024. Pokud se historie zopakuje, altcoiny by mohly čelit náročnému období, než vstoupí do nové Bull runu, která by mohla začít v prvním čtvrtletí roku 2025. „Dobrou zprávou je, že jsme na cestě k silnému růstu ve čtvrtém čtvrtletí,“ uzavřel Morris.

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvající konsolidaci Bitcoinu se pozornost přesouvá na možné budoucí pohyby cen. Někteří analytici tvrdí, že nedávné nízké volatility a období stabilního pohybu ceny by mohlo signalizovat blížící se parabolický vzestup, podobně jako tomu bylo v minulých cyklech. Tato očekávání jsou podpořena historickými daty, která ukazují, že podobné fáze nízké volatility často vedly k dramatickým nárůstům ceny, jakmile trh překonal aktuální úroveň stagnace.

S ohledem na tuto dynamiku je důležité, aby investoři pečlivě sledovali tržní signály a byli připraveni na možný zlom v aktuálním trendu. Přestože krátkodobé výkyvy a korekce mohou být bolestivé, dlouhodobý výhled naznačuje, že Bitcoin má potenciál pro dosažení nových rekordních hodnot. Případné zvýšení volatility a výrazné cenové pohyby v nadcházejících měsících by mohly přinést příležitosti pro ty, kteří jsou připraveni využít příznivých podmínek trhu, jakmile se trend obrátí.