zpět

Bitcoin na cestě porazit svoje historické maximum

29.7.2024

Bitcoin se 29. července přiblížil k historickému milníku 70 000 dolarů, když dosáhl svého sedmitýdenního maxima, přestože byl stále přibližně o 6 % pod svým historickým rekordem. Během obchodování v asijských hodinách dosáhla cena Bitcoinu (BTC) úrovně 69 775 dolarů podle údajů z TradingView. Tento vývoj znamená, že Bitcoin se dostal na dosah 5,7 % od svého historického maxima 73 757 dolarů, které bylo dosaženo před čtyřmi a půl měsíci 14. března. Tento cenový pohyb ukazuje na pokračující zájem o tuto kryptoměnu a může signalizovat potenciál pro další růst v blízké budoucnosti.

Toto je nejvyšší cena, kterou Bitcoin zaznamenal od 13. června, kdy se cena dostala na 70 000 dolarů, ale tehdy narazila na odpor a následně se stáhla zpět. Graf BTC/USD na Coinbase ukazuje, že Bitcoin procházel výraznými cenovými výkyvy v posledních týdnech. Tyto pohyby naznačují, že trh je stále velmi volatilní a že investoři i obchodníci pečlivě sledují každou novou zprávu, která by mohla ovlivnit cenu této kryptoměny.

Analytik známý jako „Titan Crypto“ informoval své 86 000 sledujících na platformě X 27. července, že cena Bitcoinu na úrovni 110 000 dolarů je „naprogramována“, protože aktivum „proráží z formace“ grafu typu cup and handle. Tato predikce vzbudila mezi investory značný zájem a diskusi o tom, zda Bitcoin skutečně směřuje k této vysoké cenové úrovni. Tvar grafu cup and handle je známý tím, že může naznačovat budoucí růst ceny, pokud cena prorazí z jeho „rukojeti“ směrem nahoru.

Pozitivní sentiment ohledně Bitcoinu v poslední době výrazně posílily vystoupení dvou amerických prezidentských kandidátů a prominentního republikánského senátora na konferenci Bitcoin 2024, která se konala od 25. do 27. července. Robert F. Kennedy Jr. a senátorka Cynthia Lummisová mluvili o vytvoření strategické rezervy Bitcoinu pro Spojené státy, což by mohlo mít zásadní dopad na budoucí politiku vůči této kryptoměně. Donald Trump, který je také prezidentským kandidátem, uvedl, že pokud by byl zvolen, vláda by již Bitcoin neprodávala, což by mohlo vyvolat výrazný nárůst poptávky a potenciální šok v nabídce na trhu.

Dalším pozitivním faktorem, který ovlivnil sentiment na trhu, je nárůst indexu osobní spotřeby (Core PCE) o pouhých 0,1 % za poslední měsíc. Tento malý nárůst zvyšuje důvěru v to, že centrální banka by mohla snížit úrokové sazby v září, jak se inflace dostává pod kontrolu. V současné době se očekává, že na schůzi Federálního rezervního systému 31. července bude rozhodnuto o úrokových sazbách, což by mohlo mít vliv na celé ekonomické prostředí.
Očekává se, že Fed ponechá úrokové sazby beze změny, přičemž CME Group předpovídá 95,9% pravděpodobnost, že sazby zůstanou na úrovni 5,25 % až 5,5 %. Tento výhled ukazuje na stabilní přístup centrální banky k měnové politice, ale signály naznačují, že existuje také silná pravděpodobnost snížení sazeb v září. V současné době je pravděpodobnost snížení sazeb na 5,0 % až 5,25 % odhadována na 85,8 %, což by bylo první snížení od března 2020.
Vzhledem k těmto faktorům a očekáváním na trhu je jasné, že Bitcoin a další kryptoměny jsou v současné době ve fázi intenzivního sledování a analyzování. Investoři a obchodníci se snaží předvídat budoucí pohyby cen na základě politických, ekonomických a technických ukazatelů. Tato dynamika vytváří zajímavé příležitosti pro ty, kteří se chtějí angažovat v kryptoměnovém trhu a přizpůsobit své investiční strategie aktuálním podmínkám. Bitcoin může čelit dalšímu růstu nebo volatilním změnám, v závislosti na budoucích ekonomických a politických událostech.