zpět

Bitcoin se nachází pod historickým maximem

21.10.2024

Cena zlata dosáhla dalšího historického maxima a překonala hranici 2 700 dolarů za unci, zatímco S&P 500 vzrostl nad 5 870 bodů. Bitcoin vzrostl o 15 % od říjnového minima a zdá se, že se připravuje na pokus o překonání úrovně 70 000 dolarů, stále se nachází asi o 8 % pod svým historickým maximem z před sedmi měsíců. Nový trend oslabování japonského jenu naznačuje, že riziková aktiva, včetně kryptoměn, mohou mít před sebou světlou budoucnost.

Bitcoin se za poslední týden zvýšil o 8 %, což je lepší výkon než zlato a S&P 500, ale stále se nachází pod svým historickým maximem, zatímco zlato a hlavní americký akciový index dosáhly nových rekordů. Cena zlata se pohybuje na úrovni 2 718 dolarů a od začátku roku vzrostla o 32 %, čímž se blíží k nejlepšímu ročnímu výkonu od roku 2010, kdy vzrostlo o 38 %. S&P 500 je oproti loňskému roku výše přibližně o 23 %. I když Bitcoin nedosáhl nového maxima po sedmi měsících období stagnace a poklesu cen, stále je výše o více než 50 % od začátku roku.

Hlavním důvodem pro pomalý růst Bitcoinu od jeho historického maxima nad 73 700 dolary v březnu může být příliš rychlý vzestup. V té době byla cena největší kryptoměny na trhu téměř pětinásobná oproti stavu před 14 měsíci, přičemž během prvních deseti týdnů roku 2024 vzrostla téměř dvojnásobně. Během léta také došlo k výraznému prodeji, když německá vláda oznámila prodej své velké zásoby zabaveného Bitcoinu a správce Mt. Gox začal vracet tokeny jejich majitelům.

Je také důležité zmínit, že bitcoin se obchoduje 24/7, což ho vystavuje mnohem větší pákovosti a volatilnosti než jiná aktiva. To může vést k většímu počtu likvidací a snižovat cenu pod fair value. Značné množství distribuce, které proběhlo během letních měsíců, vyvíjelo tlak na cenu bitcoinu. Nicméně nyní se zdá, že někteří investoři, známí jako „shrimps“ (ty, kteří mají méně než jeden bitcoin) a „whales“ (ty, kteří drží mezi 1 000 a 10 000 tokeny), začali bitcoin hromadit, což naznačuje optimismus na trhu.

Vzhledem k dalšímu snižování úrokových sazeb ze strany západních centrálních bank a vzestupu popularity pro-kryptoměnového kandidáta Donalda Trumpa v anketách, se zdá, že šance na nový rekord pro bitcoin je reálná. Jedním z opomíjených pozitivních faktorů může být také pokračující oslabení japonského jenu. Čerstvá data z Japonska ukazují, že meziroční inflace dosáhla 2,5 %, což je nejnižší hodnota od dubna a o 0,5 % nižší než minulý měsíc. Tyto zprávy by mohly naznačovat, že Bank of Japan nebude mít urgentní potřebu zvyšovat úrokové sazby.

Když si vzpomeneme na malý nárůst sazeb v srpnu, kdy japonský jen posílil a globální trhy, včetně Bitcoinu, zažily krátký pokles, nyní se situace změnila. Po uvedení inflace oslabil jen na 150 k americkému dolaru, což je jeho nejslabší úroveň od srpnového šoku. Oslabení japonského jenu, které lze porovnat s Bitcoinem a zlatem, ukazuje na pozitivní trend. V posledních pěti letech vzrostl Bitcoin proti jenu o více než 1 000 %, zatímco zlato vzrostlo o 150 % proti jenu a pouze o 80-90 % proti ostatním hlavním měnám.

Jasným signálem pro pozitivní výhled na Bitcoin a další kryptoměny je tedy nejen trend oslabování japonského jenu, ale také rostoucí likvidita stablecoinů a zvýšené transakce s Bitcoinem. Jak se trhy adaptují na nové ekonomické podmínky a investoři se snaží najít bezpečné útočiště před inflací a geopolitickými riziky, Bitcoin by mohl znovu získat pozornost a dosáhnout nových historických maxim. S rostoucím zájmem o kryptoměny ze strany institucí a retailových investorů, je jasné, že budoucnost Bitcoinu je stále velmi slibná, a jeho cena by mohla rychle reagovat na jakékoli pozitivní zprávy na trh.