zpět

BlackRock ETHA dosahuje 1 miliardy USD

22.8.2024

BlackRock iShares Ethereum Trust (ETHA) se stal prvním Ethereum ETF, které dosáhlo historického milníku – čistých přílivů ve výši 1 miliardy USD. To znamená, že ETHA je mezi 11 vydavateli jediné, které tuto hranici překonalo.

Podle dostupných údajů ETHA drží více než 860 milionů USD v čistých aktivech, čímž se řadí mezi největší Ethereum fondy na trhu, hned za mini ether trust (ETH) a Ethereum trust (ETHE) od společnosti Grayscale.

Celkové čisté přílivy ETHA převyšují kombinované čisté přílivy tří největších ETF na trhu. Fidelity’s FETH získal od spuštění 23. července 367 milionů USD, Bitwise’s ETHW přilákal 310 milionů USD a Grayscale’s ETH 227 milionů USD.

Ostatní ETF dosáhly čistých přílivů méně než 60 milionů USD. Naopak, Grayscale’s ETHE – konvertovaný z institucionálního trustového produktu – zaznamenal od svého spuštění čisté odlivy ve výši 2,7 miliardy USD.
V kontrastu s tím Ethereum ETF jako celek zaostávají za svými bitcoinovými protějšky, s kumulativními čistými odlivy přesahujícími 440 milionů USD. Na druhé straně, první měsíc po spuštění spot bitcoinových ETF zaznamenal denní čisté přílivy kolem 125 milionů USD, což vedlo k celkovému přílivu bitcoinů v hodnotě přes 11 miliard USD, po odečtení odlivů z Grayscale’s trust-converted GBTC.

Bitcoinový fond od BlackRock se dokonce dostal mezi pět nejlepších ETF roku 2024, což ho staví na úroveň předních indexových gigantů, jako jsou iShares Core S&P 500 ETF (IVV) a Vanguard S&P 500 ETF (VOO).

BlackRock iShares Ethereum Trust (ETHA) se stal prvním Ethereum ETF, které dosáhlo historického milníku – čistých přílivů ve výši 1 miliardy USD. Tento výjimečný úspěch potvrzuje rostoucí zájem o kryptoměny mezi institucionálními i individuálními investory, kteří hledají diverzifikaci svých portfolií v této dynamické oblasti. ETHA, jako jediný z 11 vydavatelů, kteří se účastní trhu s Ethereum ETF, překonal tento významný mezník, což svědčí o jeho silné pozici a důvěře investorů v budoucnost etheru jako digitálního aktiva.

Podle dostupných údajů drží ETHA více než 860 milionů USD v čistých aktivech, což ho řadí mezi největší Ethereum fondy na trhu. Tato hodnota je překonána pouze dvěma fondy od společnosti Grayscale – mini ether trust (ETH) a Ethereum trust (ETHE). Silná poptávka po ETHA je dále podpořena tím, že jeho čisté přílivy převyšují kombinované čisté přílivy tří největších ETF na trhu. Konkrétně se jedná o Fidelity’s FETH, který od svého spuštění 23. července přilákal 367 milionů USD, Bitwise’s ETHW s čistými přílivy ve výši 310 milionů USD a Grayscale’s ETH, který zaznamenal příliv 227 milionů USD. Ostatní Ethereum ETF zůstávají daleko za těmito čísly, což podtrhuje dominanci ETHA na trhu.

Navzdory úspěchu ETHA, Ethereum ETF jako celek zaostávají za svými bitcoinovými protějšky. S kumulativními čistými odlivy přesahujícími 440 milionů USD vykazují Ethereum ETF nižší výkonnost v porovnání s bitcoinovými fondy. Naopak, první měsíc po spuštění spot bitcoinových ETF zaznamenal denní čisté přílivy kolem 125 milionů USD, což vedlo k celkovému přílivu bitcoinů v hodnotě přes 11 miliard USD, po odečtení odlivů z Grayscale’s trust-converted GBTC. Tento trend podtrhuje rostoucí význam bitcoinu jako dominantní kryptoměny na trhu a jeho schopnost přitahovat investory i v době, kdy ostatní kryptoměnové ETF čelí výzvám. Bitcoinový fond od BlackRock se dokonce dostal mezi pět nejlepších ETF roku 2024, což ho staví na úroveň předních indexových gigantů, jako jsou iShares Core S&P 500 ETF (IVV) a Vanguard S&P 500 ETF (VOO).