zpět

BMW předbíhá Teslu na evropsku trhu elektromobilu

27.8.2024

BMW předstihlo Teslu a stalo se lídrem na evropském trhu elektromobilů, což představuje významný zlom v konkurenčním boji mezi těmito dvěma automobilovými giganty. V červenci zaznamenalo BMW dramatický nárůst prodeje plně elektrických vozidel, který přesáhl třetinu oproti stejnému období v loňském roce. Tento úspěch je výsledkem kombinace několika faktorů, včetně silné zákaznické loajality a promyšlené strategie zaměřené na elektromobilitu. Zatímco Tesla nadále dominuje v celoročních prodejích, BMW se podařilo dosáhnout klíčového milníku v měsíčním srovnání, kdy prodalo 14 869 elektromobilů oproti 14 561 Teslám. Tento výsledek je o to pozoruhodnější, že Tesla zaznamenala meziroční pokles prodejů o 16 %, zatímco BMW vykázalo nárůst o 35 %. Tento trend naznačuje, že zákazníci začínají vnímat elektromobily BMW jako atraktivní alternativu k Tesle, což může mít dlouhodobý dopad na postavení obou značek na trhu.

Situace na trhu s elektromobily v Evropě se však nejeví růžově pro všechny výrobce. Podle údajů od společnosti JATO Dynamics, která se specializuje na analýzu automobilového trhu, došlo v červenci k celkovému poklesu registrací elektromobilů o 6 % ve srovnání s červencem minulého roku. Tento pokles je do značné míry způsoben nejistotou ohledně budoucnosti pobídek a podpory elektromobility, což je klíčový faktor, který ovlivňuje rozhodování spotřebitelů. V Německu, které je jedním z největších trhů s elektromobily v Evropě, vláda ukončila svůj program dotací na elektromobily v prosinci, což mělo okamžitý dopad na poptávku. Tato situace donutila mnoho výrobců, včetně Tesly, přehodnotit své strategie a znovu zvážit své plány na elektrifikaci vozového parku.

BMW se však podařilo udržet svou pozici relativně bez větších ztrát, což lze částečně přičíst vysoké míře loajality zákazníků. Značka BMW je dlouhodobě vnímána jako symbol kvality, spolehlivosti a prestiže, což přitahuje zákazníky, kteří jsou ochotni investovat do elektromobilu, který nese toto renomé. Navíc, BMW se aktivně zaměřuje na inovace v oblasti elektromobility, což je dalším faktorem, který přispívá k jeho úspěchu na trhu. Společnost investuje do vývoje nových technologií a rozšiřuje svou nabídku elektromobilů, aby uspokojila rostoucí poptávku po ekologicky šetrných vozidlech.

Tesla čelí několika výzvám, které mohou ovlivnit její postavení na trhu. Jedním z faktorů, které mohou hrát roli v poklesu prodejů, jsou politická prohlášení generálního ředitele Elona Muska. Jeho názory a veřejné vystupování často polarizují veřejnost, což může mít negativní dopad na vnímání značky a tím i na prodeje. I přes tyto výzvy však Tesla stále vede v celoročních prodejích elektromobilů, což ukazuje na její silnou pozici na trhu a loajalitu zákazníků, kteří jsou ochotni přehlédnout kontroverze a investovat do jejích vozidel.

Při pohledu na celkové prodeje za rok 2024 je jasné, že Tesla si stále udržuje náskok před BMW. Do července letošního roku prodala Tesla celkem 178 700 elektromobilů, zatímco BMW se drží na druhém místě s 97 525 prodanými vozidly. Volkswagen, další významný hráč na trhu, zaujímá třetí místo s celkovým počtem 88 445 prodaných elektromobilů. Tyto údaje ukazují na stále silnou konkurenci na trhu s elektromobily, kde každá značka usiluje o upevnění své pozice a získání co největšího podílu na trhu. Pro Tesla to znamená pokračovat v inovacích a reagovat na měnící se podmínky na trhu, zatímco BMW a další značky musí nadále investovat do vývoje a marketingu, aby dokázaly udržet krok s lídrem trhu.