zpět

Britská ekonomika roste rychleji, než se očekávalo

1.7.2024

Ekonomika Spojeného království zaznamenala v prvních třech měsících roku 2024 rychlejší růst, než se původně předpokládalo, jak ukazují oficiální údaje. Úřad pro národní statistiku (ONS) dnes oznámil, že mezi lednem a březnem vzrostl hrubý domácí produkt (HDP) Spojeného království o 0,7 %, což je více než původní odhad 0,6 %. Tento růst naznačuje silnější zotavení britské ekonomiky po recesi na konci roku 2023, kdy ekonomika ve třetím čtvrtletí poklesla o 0,1 % a ve čtvrtém čtvrtletí o 0,3 %.

Původní údaje za první čtvrtletí roku byly silnější, než ekonomové očekávali, a růst v sektoru služeb, který zahrnuje podniky jako kadeřnictví, banky a pohostinství, přispěl k jeho zvýšení, uvedl ONS. Tento sektor se ukázal být hlavním motorem růstu, což potvrzuje důležitost služeb pro britskou ekonomiku. Nicméně, zatímco růst služeb byl revidován směrem nahoru, růst výroby byl revidován směrem dolů na základě nově shromážděných údajů, což ukazuje na určité nerovnoměrnosti v ekonomickém zotavení.
Paul Dales, hlavní ekonom pro Spojené království ve výzkumné společnosti Capital Economics, uvedl, že rychlejší růst HDP na začátku roku 2024 byl „hlavně kvůli revizím spotřebitelských výdajů směrem nahoru“. Tento růst byl podpořen zvýšenými výdaji na rekreaci a kulturu, bydlení a potraviny. Disponibilní příjmy domácností pokračovaly v růstu na začátku roku 2024, protože pracovníci si zajistili zvýšení mezd, což dále posílilo ekonomickou aktivitu.
Pan Dales také uvedl, že míra úspor domácností vzrostla z 10,2 % na konci loňského roku na 11,1 %, což je nejvyšší míra od poloviny roku 2021, kdy byly úspory zvýšeny během pandemie Covid. Vyšší míra úspor naznačuje, že domácnosti mají více finančních prostředků k dispozici, což může dále podporovat ekonomický růst v nadcházejících měsících. Tato situace také znamená, že budoucí premiér může těžit z o něco silnějšího ekonomického zotavení.
Úrokové sazby jsou v současnosti na nejvyšší úrovni za posledních 16 let, na úrovni 5,25 %, což znamená, že lidé platí více za půjčky na věci, jako jsou hypotéky a úvěry. Tento vývoj má smíšené důsledky pro ekonomiku – zatímco vyšší úrokové sazby mohou zpomalit růst spotřebitelských výdajů, spořitelé mohou získat lepší výnosy. Bank of England, která nastavuje úrokové sazby, otevřela možnost jejich snížení v srpnu, což by bylo první snížení nákladů na půjčky za více než čtyři roky.
Síla ekonomiky byla ústředním bojištěm ve volební kampani do parlamentu Spojeného království, přičemž růst byl v posledních letech pomalý. Většina podniků, ekonomů a politiků chce vidět stabilní růst HDP, protože to obvykle znamená, že spotřebitelé více utrácejí, vznikají nová pracovní místa, vláda vybere více na daních a pracovníci dostávají lepší zvýšení platů. Tento růst by mohl být rozhodující pro budoucí ekonomickou politiku a směřování země.

Pro budoucí vývoj britské ekonomiky bude zásadní, jak se vyrovná s výzvami, jako jsou globální ekonomické nejistoty, změny v obchodních vztazích po brexitu a dlouhodobé dopady pandemie. Klíčovou roli budou hrát i investice do infrastruktury, vzdělávání a inovací, které by měly podpořit udržitelný růst a zvýšit konkurenceschopnost země na světovém trhu. V tomto kontextu je důležité sledovat nejen makroekonomické ukazatele, ale také mikroekonomické faktory, které ovlivňují každodenní život občanů a jejich ekonomickou pohodu. Jakékoli budoucí ekonomické strategie budou muset být flexibilní a připravené reagovat na neustále se měnící globální podmínky.