zpět

Britská nezaměstnanost na úrovni 4,4 procent

18.7.2024

Jak se očekávalo, nezaměstnanost ve Spojeném království zůstala od března do května 2024 na úrovni 4,4 %, což je nejvyšší míra od září 2021 a naznačuje oslabení pracovního trhu. Libra (GBP) v čase psaní článku mírně oslabila vůči hlavním měnám. Tento stav odráží současné ekonomické výzvy, kterým Spojené království čelí, a podtrhuje potřebu účinné politiky na podporu zaměstnanosti.

Dalším znakem oslabení pracovního trhu je pokles počtu volných pracovních míst ve Spojeném království na 889 000 v květnu, což je pokles z 905 000 v dubnu. Zajímavé je, že počet volných míst klesl pod 900 000 poprvé od května 2021. Tento trend poukazuje na snižující se poptávku po pracovní síle, což může mít dlouhodobé dopady na ekonomiku a životní úroveň obyvatel.

Zaměstnanost se mezi březnem a květnem zvýšila o 19 000, což je nárůst po dubnovém poklesu o 140 000. Tento nárůst však nedokáže plně kompenzovat předchozí ztráty, což naznačuje volatilitu na trhu práce. Tato volatilita může být důsledkem různých ekonomických faktorů, včetně globálních ekonomických podmínek a domácích politických rozhodnutí.

Růst mezd v Spojeném království zůstává vysoký, což představuje problém pro Bank of England (BoE), která již sedm po sobě jdoucích zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na 5,25 % (16leté maximum). Podle nejnovější zprávy Úřadu pro národní statistiku (ONS) růst mezd od března do května zpomalil, což je v souladu s tržními odhady. Mzdy bez bonusů vzrostly o 5,7 %, což je pokles z 6,0 % od února do dubna, zatímco mzdy včetně bonusů také zpomalily na 5,7 % ve srovnání s dubnovými 5,9 %. Tento zpomalení růstu mezd může zmírnit některé inflační tlaky, ale stále představuje významnou výzvu pro centrální banku.

Pokles mezd od března do května pravděpodobně nebude dostatečný k vyvážení přetrvávajících cenových tlaků ve službách. Po včerejším zveřejnění údajů o inflaci CPI (index spotřebitelských cen), která zůstala na cílové úrovni BoE +2,0 % (trhy očekávaly +1,9 %) a setrvávající inflaci ve službách na 5,7 % v červnu (meziročně) nad prognózou centrální banky, obchodníci se swapy omezili sázky na snížení sazeb BoE 1. srpna. Tyto údaje odrážejí trvalé cenové tlaky v ekonomice, které mohou ovlivnit budoucí rozhodnutí centrální banky.

V kombinaci s růstem reálného HDP, který se mezi dubnem a květnem zlepšil (ekonomická aktivita vzrostla o 0,4 %, což překonalo střední odhad agentury Bloomberg ve výši 0,2 % a z nuly v dubnu), a nedávnými komentáři klíčových představitelů BoE o "nepříjemně silné" inflaci ve službách a růstu mezd, obchodníci se swapy nyní očekávají 60% šanci, že BoE ponechá sazby beze změny na srpnovém zasedání. Tato očekávání ukazují na potřebu opatrného sledování ekonomických ukazatelů a jejich vlivu na rozhodování centrální banky.

Zítra budou zveřejněny nejnovější údaje o spotřebitelské důvěře (GFK) za červenec a údaje o maloobchodních tržbách ve Spojeném království za červen. Očekává se, že maloobchodní tržby klesnou mezi květnem a červnem na -0,4 % z +2,9 %, zatímco index spotřebitelské důvěry GFK by měl v červenci vzrůst na -12 z -14 v červnu. Tyto údaje mohou poskytnout další náhled na stav ekonomiky a spotřebitelské chování.

Z dlouhodobého technického hlediska na měsíčním grafu GBP/USD ukazuje známky počátečního vzestupného trendu. Série vyšších maxim a vyšších minim, která se vytvořila po zářijovém minimu 1,0539 USD v roce 2022, odhaluje potenciál pokračovat ve stoupání až k odporu na úrovni 1,3111 USD, následovanému dalším odporem na úrovni 1,3517 USD.