zpět

Brusel je připraven zakročit ve sporu mezi Maďarskem a Ukrajinou

24.7.2024

Spory mezi Maďarskem a Ukrajinou se točí kolem ruské společnosti Lukoil. Maďarsko a Slovensko hrozí Ukrajině soudem kvůli jejímu rozhodnutí omezit dodávky ropy společnosti Lukoil. Evropská komise je připravena zprostředkovat v narůstajícím sporu mezi Maďarskem a Slovenskem na jedné straně a Ukrajinou na straně druhé kvůli rozhodnutí Ukrajiny zpřísnit sankce proti Lukoilu, moskevské korporaci, a následně omezit tranzit ruské ropy přes své území.

Kyjev tvrdí, že sankce jsou nezbytné pro omezení příjmů Kremlu, které podporují vojenskou invazi, jež trvá již třetím rokem. Budapešť a Bratislava však ostře protestují, že přerušení dodávek energie ohrožuje jejich ekonomiky. Obě země v společném dopise požádaly Komisi o intervenci a zahájení konzultačního řízení podle Asociační dohody EU-Ukrajina. Brusel uznal tuto žádost a trvá na tom, že jakékoli řízení, pokud bude zahájeno, bude vedeno výkonným orgánem, který má výlučnou pravomoc v oblasti obchodní politiky.

„V současné době studujeme obsah tohoto dopisu a shromažďujeme více informací před přijetím jakéhokoli rozhodnutí,“ uvedl v úterý mluvčí Komise. „V tuto chvíli nemá situace žádný okamžitý dopad na bezpečnost dodávek ropy do EU.“ Ve středu se na žádost Maďarska a Slovenska uskuteční schůze obchodního výboru, která pomůže „posoudit fakta“. „Komise je připravena podpořit členské státy a najít řešení společně s Ukrajinou,“ dodal mluvčí, přičemž uvedl, že do diskusí bude zapojen i Kyjev.

Společný dopis byl zaslán v pondělí, když se ministři zahraničí EU setkali na schůzi, kde byla ruská agrese hlavním tématem. Maďarský zástupce Péter Szijjártó využil této příležitosti k tomu, aby téma otevřel svým kolegům. „Řekli jsme ukrajinským úřadům, že toto rozhodnutí je nepochopitelné, nepřijatelné a nepřátelské,“ uvedl Szijjártó ve svém prohlášení. „Je podivné, že země usilující o integraci do EU vážně ohrožuje energetické dodávky dvou členských států.“

Slovenský protějšek Juraj Blanár byl stejně kritický a uvedl, že omezení dodávek Lukoilu představuje „jasné porušení“ Asociační dohody. „Odmítáme být politickým nástrojem,“ napsal na Facebooku. „Budeme se rozhodně bránit a využijeme všechny možnosti evropského práva.“ S napětím rostoucím, Maďarsko a Slovensko varují, že pokud zprostředkování vedené EU nepřinese uspokojivou odpověď, vezmou Ukrajinu k soudu.

Maďarsko a Slovensko jsou spolu s Českem vyjmuty z celounijního zákazu nákupu ruské ropy. Výjimka, kterou prosadil Viktor Orbán na vysoce napjatém summitu, umožňuje těmto třem vnitrozemským státům přijímat ropné dodávky prostřednictvím ropovodu Družba, který vede z Ruska do střední Evropy. Lukoil je hlavním hráčem na tomto ropovodu, ale ne jediným: Tatneft, Gazprom Neft, Russneft a další menší firmy také využívají tuto trasu. Podle agentury Reuters jižní větev ropovodu přepravuje přibližně 250 000 barelů ruské ropy denně. Největším odběratelem je skupina MOL, která provozuje rafinerie na Slovensku a v Maďarsku.

Spor přichází na paty Orbánově „mírové misi“, sérii neohlášených návštěv, které viděly maďarského premiéra cestovat do Kyjeva, Moskvy a Pekingu k diskusi o ukončení války na Ukrajině. Jeho setkání s Vladimirem Putinem bylo nesmírně kontroverzní a podnítilo rostoucí bojkot proti šestiměsíčnímu předsednictví Maďarska v Radě EU, které začalo 1. července. V rozhovoru pro místní média Szijjártó spojil ropný spor s dlouhotrvajícím maďarským vetem vojenské pomoci EU Ukrajině, které zabránilo uvolnění 6,5 miliardy eur v náhradách, na které mají nárok ostatní členské státy.