zpět

BTC opce za 2,1 miliardy expirují

17.5.2024

Dnes, 17. května, je významný den na trhu kryptoměn, protože vyprší velké množství opčních kontraktů na Bitcoin (BTC) a Ethereum (Ether) v celkové hodnotě přes 2,1 miliardy dolarů.

Tyto kontrakty, s poměrem put/call 0,63 pro Bitcoin a 0,28 pro Ethereum, jsou klíčovými indikátory tržního sentimentu a možných cenových pohybů.

Podle dat z Greeks.live, nástroje pro analýzu derivátů blockchainu, je dnes na hranici vypršení přibližně 18 000 BTC kontraktů v hodnotě 1,2 miliardy dolarů a asi 320 000 Ether opcí v hodnotě 930 milionů dolarů.

Navzdory očekáváním které jsou pro Bitcoin na 63 000 dolarů a pro Ethereum na 3 000 dolarů, se obě kryptoměny aktuálně obchodují nad těmito úrovněmi. BTC je momentálně oceněn kolem 66 142,56 dolarů a ETH kolem 3 039,27 dolarů.
Analýza tržní dynamiky tyden před vypršením těchto opcí ukázal rozdílné dynamiky na kryptotrhu. Bitcoinové ETF zaznamenaly výrazné přílivy, poháněné nárůstem poptávky způsobeným vlnou meme ve Spojených státech.

K 16. květnu fondy zaznamenaly významný denní čistý příliv 257,34 milionu dolarů, což je čtvrtý po sobě jdoucí den v tomto týdnu. Mezi těmito přílivy měl největší podíl BlackRock IBIT, druhý největší ETF z hlediska hodnoty aktiv, s přílivem 94 milionů dolarů.

Bitcoin opět dosáhl hranice 65 000 dolarů a v pátek se dokonce vyšplhala na 66 000 dolarů.

Naopak kryptoměny jako Ether, zaznamenaly oslabení, přičemž obchodní objemy trvale klesaly z předchozích vrcholů.

Bitcoin by mohl dosáhnout nového rekordního milníku Navzdory nepříznivému sentimentu na širším trhu kryptoměn mimo BTC, poměr put/call 0,63 pro vypršející kontrakty na Bitcoin naznačuje možný pokračující vzestup krále kryptoměn.

Tento poměr ukazuje, že obchodníci více vsadili na call opce (dlouhé pozice) ve srovnání s put opcemi (krátké pozice), což naznačuje silný optimismus mezi investory očekávajícími další růst ceny Bitcoinu.

S převládajícím tímto sentimentem by vypršení BTC a Ether opcí dnes mohlo potenciálně podpořit pozitivní momentum a připravit trh na možný býčí běh.

Je však důležité si uvědomit, že tržní sentiment je mnohostranný a může být ovlivněn různými faktory mimo poměr put/call, včetně geopolitických událostí, regulačního vývoje a širších ekonomických trendů.

Dopady vypršení Analýza tržních struktur obchodování a trendů volatility naznačuje různé vzory ohledně potenciálního dopadu dnešního vypršení opčních kontraktů. Zatímco Bitcoin se jeví relativně vyvážený mezi dlouhými a krátkými pozicemi, slabost ceny Etherea oslabila důvěru na trhu, což vedlo k převaze prodeje call opcí, když se obchodníci snažili zajistit proti dalšímu poklesu.

Posun v implikované volatilitě z klesajícího trendu na boční pohyb napříč hlavními termíny naznačuje určitou stabilitu na trhu, ačkoli s omezeným potenciálem poklesu v krátkodobém horizontu. S prodejci aktuálně držícími navrch se stává načasování nákupu klíčovým, což přitahuje pozornost k párovým obchodním strategiím, zejména zaměřeným na kurz ETH-BTC.

S převládajícím sentimentem by vypršení BTC a Ether opcí dnes mohlo potenciálně podpořit pozitivní momentum a připravit trh na možný býčí běh. Je však důležité si uvědomit, že tržní sentiment je mnohostranný a může být ovlivněn různými faktory mimo poměr put/call, včetně geopolitických událostí, regulačního vývoje a širších ekonomických trendů. Analýza tržních struktur obchodování a trendů volatility naznačuje různé vzory ohledně potenciálního dopadu dnešního vypršení opčních kontraktů. Zatímco Bitcoin se jeví relativně vyvážený mezi dlouhými a krátkými pozicemi, slabost ceny Etherea oslabila důvěru na trhu, což vedlo k převaze prodeje call opcí, když se obchodníci snažili zajistit proti dalšímu poklesu.