zpět

Cena Bitcoinu opět přesáhla hranici 62 000 dolarů

15.7.2024

Cena Bitcoinu se znovu vyšplhala nad hranici 62 000 dolarů a analytici tvrdí, že nejhorší období prodeje je pravděpodobně za námi, protože německé prodeje BTC a platby z Mt. Gox jsou téměř zahrnuty v ceně. Bitcoin (BTC) zaznamenal nárůst o 5,2 % za posledních 24 hodin, kdy se odrazil od dvouměsíčního minima 53 500 dolarů z 4. července a podle údajů TradingView se nyní obchoduje za 62 550 dolarů. Cena Bitcoinu se drží nad 62 000 dolarů poprvé od 2. července. Zakladatel vzdělávací platformy o kryptoměnách Ben Simpson věří, že Bitcoin dosáhl svého „lokálního dna“ a nyní míří na vzestup.

Simpson uvedl, že cena Bitcoinu byla zasažena masivním nuceným prodejem, z velké části pocházejícím z prodeje téměř 3 miliard dolarů německou vládou a negativním sentimentem vůči zhruba 8,5 miliardám dolarů z plateb věřitelům Mt. Gox. Když se Bitcoin 12. července pohyboval kolem úrovně 59 000 dolarů, index Crypto Fear & Greed klesl na nejnižší úroveň za posledních 18 měsíců, což Simpson považuje za nesoulad s fundamentálnějším přístupem k širšímu tržnímu prostředí. Do budoucna Simpson vidí několik klíčových katalyzátorů, které budou mít pozitivní dopad na cenu Bitcoinu v nadcházejících týdnech a měsících.

Index S&P 500 dosahuje nových maxim a zároveň dochází k silným přílivům Bitcoin ETF. Podle údajů Coinglass bylo zlikvidováno přes 360 milionů dolarů v short pozicích na Bitcoin, když Bitcoin prolomil hranici 62 000 dolarů. Podobně analytik trhu eToro Josh Gilbert pro uvedl, že nejhorší období pro cenu Bitcoinu je pravděpodobně za námi, přičemž za klíčový faktor pozitivního cenového vývoje v nadcházejících měsících považuje rostoucí šance Donalda Trumpa na vítězství v nadcházejících volbách.

V posledních měsících jsme zaznamenali slabost, ale myslím si, že to nejhorší je pravděpodobně za námi. Jakákoli krátkodobá slabost bude pravděpodobně kupována s tímto na paměti, spolu s pozitivním vlivem ETF na ETH a potenciálně pro-krypto orientovanou americkou stranou, která by mohla být zvolena.“ „Útok na bývalého prezidenta Trumpa tento týden pozitivně ovlivnil jeho šance na znovuzvolení, což se projevilo zvýšením ceny Bitcoinu a krypto aktiv,“ uvedl Gilbert. Gilbert také poznamenal, že Trump a republikáni mají krypto přátelštější postoj než demokraté.

Gustavo Schwenkler, ředitel australské krypto burzy Cointree, uvedl, že narativ kolem prodejů věřitelů Mt. Gox byl již „zpracován a zahrnut do ceny“ minulý týden. Schwenkler vidí nižší než očekávané inflační údaje v USA a naznačení snižování úrokových sazeb jako silné katalyzátory pro trhy s kryptoměnami do budoucna. „Inflace byla nižší, než se očekávalo, a očekávání, že Fed začne snižovat sazby, dostala posilu. Trh nyní očekává první snížení sazeb již v září,“ uvedl. Schwenkler však varoval, že jakýkoli potenciální růst ceny Bitcoinu pravděpodobně nenastane přes noc.

Mark Hiriart, vedoucí prodeje správce krypto aktiv Zerocap, argumentuje, že navzdory tomu, že Bitcoin prolomil hranici 62 000 dolarů, bude muset překonat rezistenci na 60 000 dolarů, což znamená, že cena by se měla stabilně držet nad 60 000 dolary po delší dobu. Hiriart také uvedl, že Bitcoin bude muset překonat své klíčové 50denní a 100denní jednoduché klouzavé průměry, než bude moci postupovat výše k 65 000 dolarům a dále. Hiriart zároveň varoval, že by stále mohly nastat negativní důsledky z potenciálních plateb věřitelům Mt. Gox. „S věřiteli Mt. Gox, kteří sedí na desetiletém zisku, by bylo naivní si myslet, že nedojde k žádnému prodeji za účelem zisku,“ uvedl.