zpět

Cena Etherea klesla o 18 %, ale vykazuje známky zotavení

11.7.2024

Cena Etheru zaznamenala mezi 1. a 8. červencem pokles o 18 % na 2 826 USD, ale od té doby se částečně zotavila. Investoři jsou pochopitelně zklamáni, zejména proto, že během tohoto období bylo zlikvidováno 313 milionů USD v pákových dlouhých pozicích. Přestože aktuální cena 3 100 USD je stále pod předchozí úrovní podpory 3 400 USD, obchodníci s Etherem postupně získávají zpět svou důvěru, což naznačují on-chain a derivátové metriky.

Zásoba Etheru na burzách stále klesá

I kdyby spuštění spotového Ethereum ETF ve Spojených státech trvalo déle, silné fundamenty naznačují pravděpodobné oživení ceny brzy. Předseda americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Gary Gensler nedávno uvedl, že schválení pro S-1 podání se očekávají "někdy v létě," což znamená do konce září. Přesný časový harmonogram však zůstává nejistý, což obchodníkům dává důvody k zachování určité míry skepticismu.

Vzrušení z případného spuštění roste, protože podobné spotové Bitcoin ETF zaznamenaly v posledních třech dnech příliv 654 milionů USD. Matt Hougan, investiční ředitel společnosti Bitwise, naznačil, že spotové Ethereum ETF by mohly přilákat až 15 miliard USD v přílivech během prvních 18 měsíců obchodování.

I kdyby byl tento odhad o 50 % menší, analytici věří, že cena Etheru (ETH) bude profitovat z části zásob, které jsou uzamčeny ve stakingu a decentralizovaných aplikacích (DApps).

On-chain analytik Leon Waidmann poznamenává, že 40 % zásob Etheru je uzamčeno ve stakingu a DApps, zatímco zásoba na burzách klesla za poslední měsíc. Údaje od Glassnode ukazují, že vklady na burzách klesly na 12,21 milionu ETH z 13,34 milionu ETH před dvěma měsíci.

Obecně platí, že menší množství dostupných mincí pro okamžité obchodování naznačuje, že investoři pravděpodobně nebudou prodávat v krátkodobém horizontu.

Celková hodnota uzamčená v síti Ethereum (TVL), která měří celkové vklady v jejím DApp ekosystému, včetně layer-2 mostů, je stabilní na 17,7 milionu ETH, což je nezměněno od minulého měsíce. Tato data podporují myšlenku snížené likvidity na fiat burzách a ukazují odolnost, vzhledem k tomu, že průměrné transakční poplatky na Ethereum přesahují 2 USD, což je výrazně více než u mnoha konkurentů, jako jsou Solana (SOL) a BNB Chain (BNB).

Investoři hledající nižší poplatky těží z řešení Ethereum layer-2, která v posledním měsíci zaznamenala významný růst aktivity. Za posledních 30 dní zaznamenaly Ethereum DApps objem 200,9 miliardy USD, ale její layer-2 ekosystém se významně rozšířil. Například objemy Arbitrum vzrostly na 52,4 miliardy USD, což je nárůst o 94 %, zatímco Blast vzrostl o 62 % na 51,1 miliardy USD a Base vzrostl o 57 % na 18,4 miliardy USD. Naopak přímí konkurenti, jako jsou BNB Chain a Solana, zaznamenali průměrný pokles o 27 % ve stejném období.

I když se ETH 8. července obchodovalo na nejnižších úrovních za téměř tři měsíce, derivátové trhy Etheru neprojevily velké nadšení ze strany medvědů. Poptávka po call (nákupních) opcích byla dvakrát vyšší než po put (prodejních) opcích, což naznačuje nedostatek objemu pro neutrální až medvědí strategie používající ETH opce.

Údaje ukazují, že objem obchodovaný v ETH put opcích byl o 20 % menší ve srovnání s call opcemi. Tento ukazatel se však rychle vrátil ke svému 7dennímu průměru blízko 0,55, což upřednostňuje objemy call opcí o 85 %.

Obě metriky, jak derivátové, tak on-chain, podporují býčí momentum, zatímco snížení dostupnosti ETH pro obchodování na fiat burzách také podporuje potenciální krátkodobý růst ceny nad rezistenci 3 400 USD.