zpět

Cena ropy prudce klesá

10.10.2024

Během úterního a středečního obchodování cena ropy na světovém trhu klesá o více než 7 %. Proč se cena „černého zlata“ za poslední dva dny tak propadla, když před tím naopak výrazně rostla?

Cena futures kontraktů na ropu již v úterý klesla o více než 4 %, když se předchozí nárůst cen podnícený zvýšeným geopolitickým rizikem zastavil, když trh stále čeká na odvetný úder Izraele proti Íránu. S trochou spisovatelské invence by se dalo říci, že rozeznělé válečné sirény na Blízkém východě opět přiměly ropné turisty, aby se sjeli k vrtu z důvodu nákupu černé komodity.

Ceny ropy vzrostly do pondělní uzávěrky o více než 7 % od chvíle, kdy Írán minulý týden vypálil na Izrael zhruba 180 balistických raket, což vyvolalo obavy, že by Izrael mohl provést odvetný úder a zasáhnout íránský ropný průmysl. Prezident Joe Biden však Izrael od úderu na íránskou ropnou infrastrukturu veřejně zrazoval. Odveta Izraele se dá z několika důvodů i nadále očekávat, ale pravděpodobně nejprve zasáhne vojenské a zpravodajské objekty v Íránu. Izraelský ministr obrany Yoav Gallant se měl ve středu v Pentagonu setkat s americkým ministrem obrany Lloydem Austinem, aby dále diskutovali o probíhajícím bezpečnostním vývoji na Blízkém východě.

Před nedávnou eskalací na Blízkém východě trh reagoval poklesem ceny ropy z důvodu její stále nízké poptávky v Číně, která je největším světovým dovozcem ropy, a obavám, že v roce 2025 převýší dodávky ropy poptávku po ní. Na začátku září se ceny ropy dostaly na nejnižší úroveň od prosince 2021. Obavy o poptávku v Číně přetrvávají kvůli očekávaným, ale „nedoručeným“ silným opatřením centrální čínské vlády, zatímco konflikt na Blízkém východě prozatím nevedl k žádnému přerušení dodávek ropy.

Včera cena ropy nadále klesala, protože slabá poptávka a rostoucí zásoby v USA působily proti riziku narušení dodávek v důsledku konfliktu na Blízkém východě a hurikánu Milton ve Spojených státech. Futures kontrakty na ropu Brent klesly odpoledne středoevropského času o 1,12 USD, tj. 1,5 %, na 76,06 USD za barel, zatímco futures kontrakty na americkou ropu West Texas Intermediate (WTI) ztratily 64 centů, tj. 0,9 %, na 72,93 USD. Brent i WTI si sice na začátku seance připsaly více než 1 % zisk po úterním propadu v souvislosti s možným příměřím mezi Hizballáhem a Izraelem, ale odpoledne se situace otočila.

Navzdory současnému zvýšenému napětí na Blízkém východě je snadné zapomenout, že trh s ropou je velmi náchylný ke korekcím kvůli ptřetvávajíccím problémům čínské ekonomiky, kde existuje obava z výrazného poklesu poptávky. Čína sice v úterý uvedla, že je plně přesvědčena o dosažení svého celoročního růstového cíle (cca 5% meziroční růst ekonomiky), ale upustila od zavedení razantnějších fiskálních kroků, čímž zklamala investory, kteří počítali s větší podporou. Zde je potřeba říci, že o relevantnosti čínských ekonomických výsledků panují v západním světě již několik let pochybnosti. Investoři se obávají, že pomalý hospodářský čínský růst utlumí poptávku po pohonných hmotách v „Říši středu“, která je největším dovozcem ropy na světě.

Další důvod poklesu cen ropy hledejme v USA. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) v úterý snížil svou prognózu poptávky pro rok 2025 kvůli oslabení ekonomické aktivity v Číně i Severní Americe. Zdá se, že zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o téměř 11 milionů barelů, což je mnohem více, než očekávali analytici. Investoři čekají na vývoj očekávaných rozhovorů mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem ohledně zostřujícího se konfliktu na Blízkém východě.