zpět

Cena zlata roste a očekává se další růst v červnu

31.5.2024

Ceny zlata se ve čtvrtek zvýšily, přestože dolar posílil vůči většině hlavních měn. Ceny zlata na spotovém trhu vzrostly o 0,9 % nebo 21,80 USD na 2363 USD za unci.

Cena zlata dosáhla v roce 2024 působivých zisků. Od začátku roku vzrostla cena této komodity z 2 063,73 USD za unci 1. ledna na 2 439,98 USD za unci 20. května, což představuje nárůst o více než 18 %. I když v posledních dnech cena mírně klesla, pokud jste investorem do zlata nebo o investici do něj uvažujete, možná vás zajímá, zda bude tento růst pokračovat i po zbytek roku.

Předpovídat s jistotou, že cena zlata bude po zbytek roku růst, by bylo velmi spekulativní, existují však faktory, které by mohly způsobit, že vzácný kov bude pokračovat v růstu i v červnu. Na základě ekonomických a geopolitických zpráv by červen mohl být silným měsícem pro investory do zlata.

Proč by cena zlata mohla v červnu vzrůst?

Cena zlata je do značné míry ovlivněna nabídkou a poptávkou. Zatímco nabídka zlata je omezená, poptávka se mění – silná poptávka obvykle vede k růstu ceny, zatímco slabá poptávka obvykle vede k poklesu. Existují tři věci, které by mohly v červnu zvýšit poptávku po zlatě a tím i cenu této komodity.

Červnová zpráva o inflaci Možná jste pocítili přetrvávající inflaci v USA při nákupech pohonných hmot, potravin nebo kdekoli jinde, kde utrácíte peníze. I když inflace může být špatná pro váš rozpočet, obvykle je dobrá pro zlato. Zlato má dlouhou historii jako ochrana proti inflaci. Když ceny zboží a služeb rostou, zlato má tendenci růst také, což pomáhá těm, kteří do něj investují, chránit hodnotu svých aktiv.

Pokud zpráva ukáže pokračující, přetrvávající inflaci, cena zlata by mohla růst, protože zlato tradičně funguje jako ochrana proti inflaci. Na druhou stranu, pokud zpráva ukáže výrazné zpomalení inflace, cena zlata by mohla klesnout kvůli nedostatku poptávky po inflaci a souvisejících aktivech.

Další zpráva o inflaci má být zveřejněna 12. června 2024. Tato zpráva ukáže meziroční míru inflace za květen. Pokud inflace zůstane příliš vysoká, cena zlata by mohla reagovat růstem.

Červnové zasedání Federálního rezervního systému Federální rezervní systém pravidelně pořádá zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC). Výsledky těchto zasedání mohou mít významný dopad na ekonomiku, akciový trh a výnosy z úrokových investic.Zasedání FOMC mohou také ovlivnit cenu zlata.

V poslední době cena zlata rostla v době kolem zasedání Fedu a to z dobrého důvodu. Investoři používají zlato jako způsob ochrany proti jakýmkoli změnám v úrokových sazbách nebo jiné měnové politice, které mohou z těchto zasedání vyplývat – což vede k zvýšené poptávce během těchto období. A protože další zasedání FOMC se bude konat mezi 11. a 12. červnem 2024, cena zlata by mohla stoupat v polovině měsíce.

Politická a geopolitická situace může také hrát významnou roli v ceně zlata. Když se mění politické vedení, mohou se měnit i regulace, které ovlivňují ekonomiku a finanční trhy. A protože zlato je bezpečnou investicí, politická nejistota může vést k růstu ceny vzácného kovu. Jakékoli významné novinky v prezidentských volbách v USA mohou způsobit pohyb ceny zlata.

Války a geopolitické napětí mohou ovlivnit ekonomiky po celém světě. Bohužel v současné době panuje ve vzduchu mnoho geopolitického napětí. I když to může být znepokojivé, jakékoli zprávy z geopolitické scény v červnu by mohly cenu zlata posunout nahoru.

Červen by mohl přinést další růst ceny zlata. Mezi nadcházející zprávou o inflaci, červnovým zasedáním Federálního rezervního systému a aktuální politickou a geopolitickou situací je několik důvodů, proč by cena zlata mohla růst. Přidejte zlato do svého portfolia ještě dnes, abyste mohli využít potenciálních zisků.