zpět

Ceny drahých kovů rostou

15.7.2024

Ceny drahých kovů, jako je zlato a stříbro, zaznamenaly v červenci růst, což bylo podpořeno nadějemi, že významné centrální banky, zejména americký Federální rezervní systém (Fed), brzy zahájí snižování úrokových sazeb. Zlato s termínovým kontraktem s expirací 24. srpna vzrostlo přibližně o 3,4 % neboli o 78 dolarů za unci od svého minima z 28. června. Cena termínového kontraktu na stříbro s expirací 24. září se ve stejném období zvýšila o 8 %.

Zlato je nyní přibližně 3,6 % od svého historického maxima a stříbro je zhruba 4,7 % od svého rekordu. Tento růst by mohl pokračovat a případně dosáhnout nových rekordních hodnot, pokud se trendy udrží.

Primárním faktorem růstu cen drahých kovů je oslabení amerického dolaru. Zlato a stříbro mají negativní korelaci s dolarem; jejich ceny mají tendenci růst, když dolar oslabuje, a naopak. Index amerického dolaru, který měří hodnotu dolaru vůči koši zahraničních měn, klesl o 1 % od svého nedávného maxima 28. června, když trhy očekávaly dřívější snížení sazeb FEDem. To bylo způsobeno sérií nedávných údajů z USA, včetně nečekaného poklesu indexu nákupních manažerů ve službách (PMI), uvolňujícího se trhu práce a zpomalení růstu HDP.

V posledních dvou dnech vyjádřil předseda Fedu Jerome Powell ve svém svědectví před Senátem a Sněmovnou obavy, že příliš brzké nebo pozdní zvyšování úrokových sazeb by mohlo oslabit hospodářský růst, a neočekávaná slabost na trhu práce by mohla vyvolat snížení sazeb. Tato prohlášení zvýšila pravděpodobnost blízkého snížení sazeb. Podle nástroje FedWatch Tool vzrostla pravděpodobnost snížení sazby o 25 bazických bodů v září na 70 % z 45 % před měsícem. Očekávání nižších úrokových sazeb také znamenají, že náklady na držení těchto drahých kovů klesají, což podporuje ceny na spotovém trhu.

Zlato a stříbro jsou nejvýkonnějšími aktivy roku 2024Od začátku roku vzrostlo zlato o 15 %, stříbro se zvýšilo o 30 % a index S&P 500 vzrostl o 19 %. Zlato a stříbro jsou považovány za bezpečná aktiva, která slouží jako zajištění proti rekordně vysokým akciovým trhům, protože investoři věří, že centrální banky v rozvinutých zemích pravděpodobně zahájí cyklus snižování sazeb v druhé polovině roku. Historicky k finančním krizím často docházelo během intenzivních období snižování sazeb, kdy jsou zlato a stříbro považovány za bezpečná útočiště pro investice. Navíc, i když se inflace ve většině západních zemí zdá být utlumená, spotřebitelské ceny zůstávají stále vysoké, což činí drahé kovy atraktivními možnostmi pro zajištění proti inflaci.
Podle Světové rady pro zlato zaznamenaly globální ETF přílivy dva po sobě jdoucí měsíce v červnu, přičemž nákupy byly zvláště podpořeny evropskými a asijskými investory.

Navíc nákupy centrálních bank zůstávají jedním z hlavních faktorů ovlivňujících ceny zlata. Zpráva Světové rady pro zlato ukazuje, že centrální banky v roce 2023 přidaly 1 037 tun zlata, po rekordních 1 082 tunách v roce 2022. Podle průzkumu rezerv centrálních bank na rok 2024, provedeného mezi únorem a dubnem tohoto roku, má 29 % centrálních bank v úmyslu zvýšit zlaté rezervy v následujících dvanácti měsících.

Co se týče krátkodobého trendu, americký index spotřebitelských cen (CPI) je klíčovým ekonomickým ukazatelem pro globální trhy v pátek. Konsenzuální prognózy naznačují, že inflace by mohla dále klesnout na 3,1 % v červnu z 3,3 % v květnu. Zmírňující se inflace pravděpodobně podpoří optimismus ohledně nižších úrokových sazeb ve druhé polovině roku. To by mohlo být katalyzátorem dalšího růstu cen drahých kovů. Naopak, vyšší než očekávaná hodnota inflace má tendenci negativně ovlivňovat ceny zlata a stříbra.