zpět

Ceny evropských energií klesají

6.6.2024

Vyšší ceny energií v posledních měsících kvůli válce na Ukrajině byly pro evropské továrny a výrobce nákladné. Nedávný pokles cen energií přináší záblesk optimismu pro evropské výrobce, kteří se potýkali s vysokými náklady.

Podle nejnovějšího indexu cen výrobců (PPI) pro eurozónu, který zveřejnil Eurostat, se ceny výrobců v dubnu snížily o 1 %, což představuje větší pokles než 0,5 % zaznamenaný v březnu. Tento pokles byl hlavně způsoben snížením cen energií o 3,6 % oproti březnovému poklesu o 2,3 %. Ceny výrobců bez započtení energií v dubnu vzrostly o 0,2 %, což je méně než březnových 0,3 %.

Vývoj cen energií v evropských zemích

Průměrné ceny elektřiny klesly v posledním týdnu května ve většině hlavních evropských trhů/Ceny klesly na trzích v Belgii, Británii, Nizozemsku, Německu, Francii, Španělsku a Portugalsku ve srovnání s předchozím týdnem. Výjimky tvořily italské a severské trhy, kde ceny vzrostly o 6,7 % a 12 %.

Největší pokles cen zaznamenaly Francie, Španělsko a Portugalsko, kde ceny klesly o 56 %, 59 % a 60 %. V posledním týdnu května přesáhly týdenní průměry 55 €/MWh ve všech trzích s výjimkou francouzského, španělského, portugalského a severského trhu. Francie měla nejnižší týdenní cenu, a to 16,13 €/MWh, zatímco Itálie měla nejvyšší, a to 102,60 €/MWh.

Vyšší produkce větrné energie a nižší poptávka po elektřině v některých trzích měly v posledním týdnu května snižující vliv na ceny elektřiny. Pokles cen v Portugalsku a Španělsku byl také ovlivněn zvýšenou solární produkcí na Iberském poloostrově.

Vliv na výrobce a budoucí výhled
Snížení cen energií je proto vítané. S klesajícími náklady na suroviny se očekává, že firmy budou moci expandovat a následně zaměstnat více pracovníků. V prvním týdnu června očekáváme nárůst cen elektřiny ve většině trhů kvůli očekávanému poklesu produkce větrné energie a zvýšení poptávky po elektřině.

Solární produkce v posledním týdnu května klesla ve většině hlavních trhů, přičemž Německo zaznamenalo největší pokles o 20 %. Portugalsko však zaznamenalo nárůst o 9,5 % ve srovnání s předchozím týdnem a druhý týden v řadě překonalo svůj historický rekord v denní produkci fotovoltaické energie, dosáhlo 21 GWh dne 27. května.

Český trh s energiemi
Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se ceny energií v České republice v posledních měsících také mění. V prvním čtvrtletí roku 2024 se ceny elektřiny pro domácnosti snížily o 2,5 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Ceny plynu klesly o 3 %, což přináší úlevu jak pro domácnosti, tak pro průmyslové výrobce. Pokles cen energií může pozitivně ovlivnit české výrobce, kteří čelili vysokým nákladům na suroviny.
Závěr
Pokles cen energií v Evropě přináší významné úlevy pro průmyslové výrobce, kteří čelili náročným podmínkám kvůli zvýšeným nákladům na suroviny způsobeným válkou na Ukrajině. Tento trend by mohl posílit jejich schopnost expandovat a najímat více pracovníků, což by mělo pozitivní dopad na ekonomiku jako celek. Na českém trhu se podobný pokles cen energií projevuje zejména snížením cen elektřiny a plynu, což přináší úlevu nejen domácnostem, ale i průmyslovým podnikům. Pokles cen energií v České republice by mohl stimulovat investice do modernizace výrobních procesů a zvýšení konkurenceschopnosti českých firem na evropském trhu. Snížení nákladů na energie také umožní firmám alokovat více zdrojů do výzkumu a vývoje, což by mohlo vést k inovacím a dalšímu růstu. Bude důležité sledovat, jak se budou ceny energií vyvíjet v následujících měsících a jaký vliv to bude mít na evropské i české výrobce.