zpět

Ceny nemovitostí v Evropě se stabilizují

4.6.2024

Evropské rezidenční nemovitosti si udržely téměř celou svou hodnotu, zatímco celkový pokles cen všech typů komerčních nemovitostí se po téměř dvou letech poklesu výrazně zpomalil, ukazují nejnovější data.

Existuje naděje na zlepšení trhu s komerčními nemovitostmi v Evropě, protože dlouhodobý trend poklesu se v prvních třech měsících roku 2024 zpomalil.

I když hodnoty klesly, pokles činil pouze 0,5 % v prvním čtvrtletí. To bylo zlepšení oproti předchozímu čtvrtletí, které zaznamenalo pokles o 3,4 %.

Začínáme rok 2024 s povzbudivými signály na evropském trhu komerčních nemovitostí, kde se pokles hodnot komerčních nemovitostí výrazně zmírnil napříč všemi sektory," napsal senior viceprezident Altus Group Phil Tily v analýze trendů oceňování evropského trhu nemovitostí.

Průmyslové a rezidenční nemovitosti si udržely téměř celou svou hodnotu z předchozích tří měsíců. Pokles ocenění kanceláří se výrazně zpomalil, na 0,8 % z 5,3 %.Byl také nejmenší pokles od začátku poklesu ocenění nemovitostí ve třetím čtvrtletí roku 2022.

Altus Group každé čtvrtletí analyzuje výkon portfolia nemovitostí v hodnotě 29 miliard eur, spravovaného pan-evropskými otevřenými fondy v 17 evropských zemích. Tyto nemovitosti zahrnují průmyslové, kancelářské, maloobchodní a rezidenční sektory.

Na základě jejich analýzy evropské komerční nemovitosti od června 2022 ztratily 16,5 % své hodnoty. Během tohoto období ztratily kanceláře nejvíce - 21,8 % své ceny – zatímco maloobchodní sektor utrpěl nejméně, s poklesem o 10 %. Rezidenční nemovitosti ztratily 12,1 % své hodnoty v tomto období.

Kde v Evropě vykázal trh největší sílu?

Napříč Evropou nejdrastičtější změna nastala na francouzském trhu kanceláří, kde hodnoty v prvním čtvrtletí roku 2023 utrpěly ztrátu 7,6 %, ale v prvních třech měsících roku 2024 získaly 2,4 %.

Podobný trend obratu byl zaznamenán na trhu průmyslových nemovitostí v Dánsku, Německu a Nizozemsku, stejně jako na švédském trhu kanceláří a mezi rezidenčními nemovitostmi v Nizozemsku a Dánsku.

Evropské ceny nemovitostí byly silně zasaženy vysokými úrokovými sazbami. Investoři hledali lepší výnosy tváří v tvář vyšším výnosům. Tyto prémie jsou procentem z hodnoty nemovitosti, což znamená, že jejich růst tlačí ceny dolů.

Některá rizika byla vykompenzována rostoucími nájmy, což drží pokles cen na uzdě. Například hodnoty v průmyslovém sektoru klesly o 0,2 % v prvních třech měsících roku, ale zaznamenaly nárůst tržních nájmů o 1,9 %.

Jakmile se inflace blíží cílům centrálních bank, investoři nyní očekávají, že ECB začne snižovat úrokové sazby v červnu. Tento pečlivě sledovaný krok přináší příslib nižších rizik, levnějšího kapitálu a lepších výnosů, čímž se snižuje tlak na pokles hodnot nemovitostí.

Mimo hlavní čtyři kategorie nemovitostí vzrostly hodnoty o 3,3 %, především díky nemovitostem určeným pro studentské bydlení. Zpráva poznamenala, že to bylo způsobeno trvajícím nedostatkem kvalitního studentského ubytování v evropských městech, spojeným se silnou poptávkou po zahraničních studiích.
I když evropské rezidenční nemovitosti v posledních měsících odolaly poklesu, komerční nemovitosti zaznamenaly značné ztráty. Nicméně data z prvního čtvrtletí roku 2024 naznačují, že se tento trend konečně obrací. Pokles cen komerčních nemovitostí se výrazně zpomalil, s kancelářským sektorem, který vykazuje obzvláště povzbudivé známky zotavení. Toto oživení se pravděpodobně bude lišit v závislosti na jednotlivých zemích a sektorech, přičemž některé oblasti se zotaví rychleji než jiné.