zpět

Ceny v USA meziměsíčně klesly, poprvé za dlouhé roky

11.7.2024

Spotřebitelské ceny v USA v červnu meziročně vzrostly o 3 %, což je podstatné zpomalení z květnového růstu o 3,3 %. Meziměsíčně dokonce klesly o 0,1 %.

Meziměsíční pokles cen o 0,1 % je opravdu velké překvapení, a především ojedinělý výsledek. Naposledy šly ceny v USA dolů v květnu 2020. Také meziročně se jedná o rekord, tentokrát o roční. Naposledy rostly ceny o 3 % loni v červnu. Slabší nárůst jde na vrub zejména cenám benzínu.

Dolar na to konto okamžitě oslabuje a zamířil k 1,088 EURUSD, koruna si připisuje deset haléřů a zamířila k 23,28 USDCZK.

Americká centrální banka drží základní sazbu v pásmu 5,25 – 5,50 % a poprvé po několika letech by měly jít sazby dolů na zářijovém zasedání. Do konce letošního roku můžeme počítat s ještě jedním snížením, přičemž je pravděpodobné, že uvolnění měnových podmínek bude vždy o čtvrt bodu. Na konci roku by se tedy americké sazby měly dostat do pásma 4,75 – 5,00 %.

Fed nemá na starosti jen inflaci, ale také nezaměstnanost a obě čísla jsou nyní velmi slušná, což může vzbudit spekulace trhů na prudší snížení sazeb.