zpět

Červená čísla vedou Dogecoin a Solana

18.6.2024

Hlavní tokeny, včetně Bitcoinu a Etheru, zaznamenaly během obchodování v Asii v úterý výrazné poklesy. To bylo ovlivněno probíhající realizací zisků a odlivy z bitcoinových ETF obchodovaných v USA, což mělo negativní dopad na bull-run sentiment. Poklesy vedly významné ztráty tokenů jako Dogecoin (DOGE) a Solana (SOL). Bitcoin (BTC) klesl na téměř 66 500 dolarů, čímž zvrátil všechny pondělní zisky, zatímco Ether (ETH) klesl na 3 400 dolarů, čímž zvrátil všechny zisky z minulého týdne. BTC se pohyboval kolem 50-denního průměru na 66 000 dolarech, testujíc střednědobý vzestupný trend. Mezitím bitcoinové ETF zaznamenaly čisté odlivy ve výši 145 milionů dolarů, což pokračovalo v bídném běhu z minulého týdne

Tokeny Doge a Sol ztratily až 9 % za posledních 24 hodin, jak ukazují data z CoinGecko, a vedly ztráty. Ton Network’s TON klesl o 5 %, zatímco BNB Chain’s BNB překonal s poklesem jen o 1,5 %. Široký index CoinDesk 20 (CD20), který zahrnuje největší tokeny bez stablecoinů, klesl o 4,2 %. Minulý týden BTC klesl pod hranici 65 000 dolarů poprvé za měsíc, když čisté odlivy z ETF přesáhly 500 milionů dolarů a Federální rezervní systém signalizoval jen jedno snížení úrokových sazeb v roce 2024. „Další faktory nepomohly,“ sdílel Neil Roarty, analytik investiční platformy Stocklytics. „Politická nejistota vyvolaná překvapivým rozhodnutím Emmanuela Macrona vyhlásit předčasné volby ve Francii dále posílila dolar, protože obchodníci opustili euro.“

Silný dolar má tendenci tlačit Bitcoin dolů bylo by zapotřebí výrazně nižších úrokových sazeb a slabšího dolaru, aby se BTC přiblížil hranici 70 000 dolarů. Senior analytik trhu FxPro Alex Kuptsikevich varoval před obecně bear market sentimentem, protože příznivý vývoj ohledně ether ETF měl jen malý vliv na ceny ETH. Ethereum, na optimistická očekávání ohledně ETF, bylo schopno přidat přes 6 % po krátkém poklesu pod svůj 50denní minimum v pátek. Nicméně ztráta téměř 1,5 % od začátku dne v pondělí činí člověka obezřetným ohledně krátkodobého výkonu altcoinů. Zvýšená likvidita ve všední dny pravděpodoně bude hrát do rukou bear marketu spíše než bull runu tím, že zvýší prodejní zájem, zakončil Kuptsikevich.

Tento pokles také poukazuje na širší tržní nejistoty, které ovlivňují kryptoměny. Rostoucí regulace a hrozba zdanění v několika zemích vyvolávají mezi investory obavy. Někteří odborníci předpovídají, že trh kryptoměn by mohl čelit dalším výzvám, pokud se regulační opatření zpřísní. Kromě toho, geopolitické události, jako jsou volby ve Francii, mohou mít nepřímý vliv na kryptotrhy. Jak ukázal příklad z minulého týdne, politická nejistota může způsobit odliv kapitálu z rizikovějších aktiv, jako jsou kryptoměny, což dále posiluje dolar a oslabuje Bitcoin.

Navzdory těmto krátkodobým výkyvům někteří analytici zůstávají optimističtí ohledně dlouhodobého potenciálu kryptoměn. Věří, že inovace a přijetí blockchainové technologie a kryptoměn budou pokračovat v růstu, což nakonec povede k vyšším cenám. Například Ethereum má před sebou několik významných aktualizací, které by mohly zvýšit jeho hodnotu a použitelnost. Investoři by měli být připraveni na volatilitu, ale zároveň by neměli ztrácet ze zřetele dlouhodobé trendy a možnosti, které kryptoměny nabízejí.

Poklesy mohou totiž také představovat příležitost pro nové investory vstoupit na trh za nižší ceny. To může v budoucnu podpořit růst, jakmile se situace stabilizuje a sentiment se opět obrátí k pozitivnímu. Navíc, pro dlouhodobé investory jsou tyto tržní výkyvy považovány za běžnou součást cyklu, která v minulosti vedla k významným růstům.