zpět

Česká koruna zažívá v posledních dnech divokou jízdu.

17.5.2024

Ještě před měsícem se koruna k euru obchodovala za 25,30 EURCZK, ale dnes otevírá už pod hladinou 24,70 EURCZK. Podobně je to i vůči dolaru, kde se během měsíce dostala z 23,82 USDCZK až k dnešním 22,70 USDCZK.

Zatímco k bulharskému levu si připsala 1,5 %, ke švýcarskému franku 2,4 %, zlotému a libře více než 2,5 % tak k americkému dolaru robustních téměř 5 %. Koruna v posledních týdnech válcuje ostatní měny a zatím není důvod se domnívat, že by následovat rychlý pád.

Češi mají skvělou příležitost nakoupit si na dovolenou cizí měnu za velmi slušný kurz. Na loňskou hodnotu se však nedostaneme. Minulý rok se touto dobou dalo pořídit jedno euro za 23,70 EURCZK.

Hypotéky a úvěry pro firmy i domácnosti zlevní, ale ne tak, jak se ještě před rokem čekalo.

Koruna těží z jediného faktoru a tím je pomalejší snižování sazeb ze strany ČNB. Slova centrálních bankéřů o opatrnosti v oblasti měnové politiky byly podtrženy dubnovou inflací, která proti všem předpokladům vyskočila ze 2 % rovnou na 2,9 %. Inflační tlaky, se kterými bojuje ČNB právě vyššími sazbami, jsou tedy silnější, než se dosud myslelo.

V dalších měsících by se koruna měla opět pomalu stáčet ke slabším úrovním, ale daleko nad 25,00 EURCZK, bychom se dostat neměli. Vše je však odvislé od rychlosti snižování sazeb ČNB.