zpět

Čína nad propastí deflace

11.5.2024

Dubnová čínská inflace meziročně vzrostla o 0,3 %, což je o něco rychlejší tempo zdražování, než jaké čekaly trhy. Balancování mezi inflací a deflací je ošemetné a Čína zažívá už třetí měsíc v řadě jen velmi mírný růst cen.

Na přelomu roku se čínské ceny meziročně čtyři měsíce po sobě snižovaly, Čína procházela deflací. Z té se dostala jen nepřesvědčivě a v posledních třech měsících panuje alespoň mírný růst cen, ale vyhráno ještě není.

Tempo zvyšování cen je tak nízké, že kdykoli může přijít opětovný pád do deflace. Čína by se rázněji měla odpoutat od stagnace cen.

Když prakticky celý svět bojoval s velmi vysokým růstem cen, Čína byla v deflaci a dosud se situace jednoznačně nezměnila. Klíčové ceny potravin v dubnu klesly o plných 2,7 %, což je stejný meziroční pád cen jako minulý měsíc.

Dokud budou klesat ceny potravin, tak rychlým tempem jako dnes, pak se Čína rázně s deflací nevypořádá. I když existují známky oživení poptávky, velmi nízký růst tamní ekonomiky nedává dost důvodů se domnívat, že by se celková situace měla dramaticky měnit a riziko deflace tak bude nejspíš ještě nějakou dobu přetrvávat.