zpět

Čínská automobilka BYD poráží konkurenční americkou Teslu

30.10.2023

Automobilka Tesla bojuje s propadem ceny akcií. Ačkoliv se společnosti meziročně povedlo zvýšit tržby, výsledky zaostaly za původními odhady, a navíc se firmě snížil i vykázaný zisk. Tesla navíc prohrává i souboj s konkurenční čínskou společností Build Your Dreams, jejíž akcie před pár dny citelně vyskočily. Důvodem jsou firemní odhady, že ve srovnání se stejným obdobím loňského roku počítá s asi dvojnásobnými zisky.

Čínská firma se tak veze na vlně růstu a v oblasti čtvrtletní produkce předčila právě i americkou Teslu. Vypadá to, že čínskému podniku se podaří americkou automobilku stíhat i v globálních prodejích. Úspěch čínské společnosti z posledních měsíců je každopádně ukázkou toho, že role čínských automobilek na globálním trhu roste a podle dosavadních odhadů to bude i dál pokračovat.

Už před pár měsíci vyšlo najevo, že Čína se stala největším exportérem nově vyrobených vozů na světě. Podařilo se jí tak přeskočit nedaleké Japonsko, které v posledních letech bojuje s citelným hospodářským útlumem. Čínská automobilka BYD v současné době vyváží své vozy hlavně do Spojených států i zemí v Evropě. Stále výraznější postavení však získává i v Rusku, ze kterého v posledních měsících kvůli stále probíhající válce na Ukrajině odešla i spousta evropských automobilek.

Kořeny čínské automobilky BYD sahají až do roku 1995. Tehdy se ale tato společnost zaobírala výrobou notebooků, baterií pro smartphony i produkcí další spotřební elektroniky. Také v tomto segmentu se však podniku Build Your Dreams poměrně dařilo a už počátkem nového tisíciletí se jí podařilo z čínského trhu do velké míry vytlačit konkurenční japonské zboží.

Počátkem roku 2002 se navíc společnost Build Your Dreams stala i veřejně obchodovanou společností, kde získala důvěru investorů. Za takto utržené finanční prostředky následně odkoupila státního výrobce automobilů Qinchuan Automobile Company, který v té době bojoval s velkými finančními problémy. Tato transakce byla každopádně vstupenkou čínského podniku do světa automobilů.

Už v roce 2008 však podnik BYD zaujal i velké světové investory. Zejména šlo o amerického investora Warrena Buffeta, který se rozhodl ve společnosti koupit desetiprocentní podíl. V té době Buffet zároveň predikoval, že se automobilka Build Your Dreams stane jedním z největších globálních hráčů na trhu s automobily a vývoj z posledních měsíců mu dává za pravdu.

Ve chvíli, kdy se čínská automobilka těší velkým úspěchům, problémy naopak hlásí americká společnost Tesla. Vykázané tržby, které zaostaly za odhady trhu, do velké míry souvisely s citelným poklesem cen. K tomu se vedení americké firmy odhodlalo kvůli tomu, že objemy prodejů několik měsíců po sobě poměrně stagnovaly, a to kvůli vyšším úrokovým sazbám i kvůli stále větší konkurencí na trhu s elektromobily.

I přesto ale Tesla nijak nepolevuje ve svých střednědobých i dlouhodobých cílech. V tomto roce by ráda dodala na trh celkem 1,8 milionu nových vozů. Počítá i s prvními kusy elektrického pick-upu Cybertruck, který by se měl začít na trh dostávat už v tomto čtvrtletí.