zpět

Čínská centrální banka překvapivě snižuje sazby

22.7.2024

Čínská lidová banka při svém červencovém zasedání snížila klíčové úrokové sazby na nová rekordní minima, aby pomohla křehkému hospodářskému oživení.

Jednoletá základní úroková sazba (LPR), referenční sazba pro většinu úvěrů pro podniky a domácnosti, byla snížena o 10 bazických bodů na 3,35 %. Pětiletá sazba, referenční pro hypotéky na nemovitosti, byla rovněž snížena o 10 bb. na 3,85 %. Tato rozhodnutí přišla po nečekaném opatření centrální banky, která v pondělí snížila sedmidenní reverzní repo sazbu z 1,8 % na 1,7 %, což bylo první takové snížení za necelý rok, v rámci snahy o optimalizaci operací na volném trhu a zvýšení finanční podpory.
Agentura Bloomberg News uvedla, že sedmidenní sazba by mohla být v budoucnu referenční sazbou, protože čínská centrální banka nedávno signalizovala posun směrem ke krátkodobé sazbě, aby usměrnila trhy. Tím se sníží význam stávající jednoleté referenční sazby. Dnešní pohyby sazeb v Číně následují po třetím zasedání pléna minulý týden a po slabých údajích o HDP za druhé čtvrtletí.