zpět

ČNB dnes sníží sazby

25.9.2024

Česká koruna včera zaznamenala velký úspěch proti americkému dolaru, který propadl i na hlavním měnovém páru. Dnešní zasedání ČNB by nemělo přinést trhům žádné překvapení, prognózy jsou jednoznačné. Polský zlotý nadále sílí a blíží se ročnímu maximu.

Česká koruna v úterý překonala zejména dopoledne několik náběhů na oslabení a nakonec den zakončila nepatrným posílením na 25,09 EURCZK. Dnes na tuzemské měně navzdory měnověpolitickému zasedání ČNB neočekáváme výraznější pohyby. Důvodem je jednoznačná prognóza na snížení základní úrokové sazby o 25 bazických bodů na 4,25 % a také opatrná rétorika centrální banky v posledních dnech. Co se včera koruně podařilo zažehnat ve vztahu k euru, to se ovšem již nepodařilo vůči zlotému. Ten během úterý opět posílil – tentokrát na 5,894 PLNCZK. Uvedený měnový pár se pohybuje stále blíže ročnímu maximu, jehož atakování se zdá být reálné. Vůči forintu česká měna nepatrně posílila na 15,71 CZKHUF. I přes změnu úrokových sazeb v Maďarsku byla ale volatilita měnového páru minimální. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 25,06 – 25,15 EURCZK.

Hlavní měnový pár se včera nesl ve znamení silného eura, které se vyšplhalo na 1,115 EURUSD. Euru pomohla překvapivě nízký výkon spotřebitelské důvěry za oceánem. I koruna posílila vůči americké měně velmi razantně, když se dostala na 22,49 USDCZK.

Sledujte vývoj kurzu měn online. Buďte v obraze a nepropásněte výhodnější devizový kurz.