zpět

ČNB zvyšuje repo sazbu na 5 %

1.4.2022

Včerejší zasedání dopadlo dle předpokladu a referenční dvoutýdenní sazba vzrostla na 5 %. Konec týdne se ponese ve znamení reportu vládních dat z amerického trhu práce.

Česká národní banka tentokrát trhy nijak nepřekvapila a rozhodla o zvýšení úrokové sazby o 50 bazických bodů na 5 %, což bylo v souladu s většinovým očekáváním trhu. Základní 2T repo sazba vystoupala od června minulého roku již o 4,75 % a jedná se tak o nejagresivnější cyklus zpřísňování měnové politiky ve střední Evropě. V závěsu se zvyšováním sazeb zůstává Maďarsko se základní sazbou na 4,4 % a Polsko, které je zatím na 3,5 %. Centrální banka mezitím zvýšila i lombardní sazbu a diskontní sazbu na 6 % a 4 %. Na následné tiskové konferenci uvedl guvernér Jiří Rusnok, že je ČNB připravena sáhnout k intervencím v případě velkých kurzových výkyvů. Zdůraznil také jako naprostou prioritu obnovu cenové stability, což by mohlo posunout aktuální strop úrokových sazeb a termín prvních kroků k normalizaci měnové politiky, které by měly přijít v průběhu příštího roku. Připomeňme si, že spotřebitelská inflace v březnu dosáhla rekordních hodnot od 90. let a aktuálně se drží na úrovni 11,1%. Rusnok také uvedl, že ČNB bude pokračovat v odprodeji výnosů z části devizových rezerv a vlivem konfliktu na Ukrajině dojde i k úpravě prognózy ekonomického růstu, kdy nově ČNB počítá s jeho snížením až o polovinu.

Česká koruna na měnověpolitické rozhodnutí reagovala pouze mírným posílením k hranici 24,40 EURCZK. Naopak vůči americkému dolaru končila obchodování ve ztrátě. Kurz se pohyboval v mantinelech 21,90 až 22,10 USDCZK. Ztráty koruny na dolaru zapříčinil zejména posilující dolar, který si vůči společné evropské měně připsal více jak 1 %. Kurz se pohyboval v rozmezí 1,1180 až 1,1060 EURUSD. Včerejší obchodování provázel spíše negativní sentiment, kdy hlavní akciové indexy končily den v červených číslech. Do popředí spekulací se čím dál tím více dostává inverzní křivka hodnot výnosů amerických dluhopisů, kdy na dluhopisech s kratší splatností je vyšší výnos, než u těch dlouhodobějších. Tento jev v minulosti předznamenával příchod ekonomické recese. Dnešní den bude bohatý na inflační data, která dorazí z Polska a celé eurozóny. V odpoledních hodinách pak přijde na řadu tradiční report NFP.

Očekávané události

Z Polska dorazí březnové hodnoty spotřebitelské inflace, očekává se meziroční růst nad hodnotu 10 %.

První čísla spotřebitelské inflace za březen budou zveřejněna také za celou eurozónu. Data dorazí v 11:00, trhy čekají s růstem z 5,9 % na 6,6 % v meziročním vyjádření.

Ze Spojených států dnes dorazí důležitá makrodata z amerického trhu práce. Report nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP) bude zveřejněn ve 14:30.