zpět

Co se to děje v Argentině?

13.6.2024

Argentinský Senát včera převahou jednoho hlasu schválil komplexní návrh ekonomických reforem. Jde o klíčovou součást plánu prezidenta Javiera Mileie na nastartování tamní ekonomiky.

Argentinský Senát ve středu schválil návrh zákona, který je klíčový pro plány ekonomické reformy libertariánského ekonoma prezidenta Javiera Mileie, zatímco demonstranti v ulicích před zapalovali ohně a střetávali se s policií.

Horní komora argentinského parlamentu byla v otázce zákona rozdělena přesně na dvě poloviny a zákon byl přijat v hlasování až poté, co předsedkyně Senátu, viceprezidentka Victoria Villarruelová, zlomila vyrovnaný výsledek hlasování 36 ku 36. Návrh zákona byl schválen po velmi dlouhé debatě dosahující téměř jedenácti hodin a senátoři nyní budou hlasovat o jednotlivých dílčích článcích balíčku, který má podpořit investice privatizací státních subjektů a poskytováním daňových pobídek podnikům. Návrh zákona Poslaneckou sněmovnou prošel již v dubnu, ale nyní se tam po změnách v Senátu vrátí k dalšímu hlasování.

"Dnes existují dvě Argentiny," prohlásila viceprezidentka Villarruelová, když svým hlasem rozhodla o přijetí kontroverzní reformy. "Argentina plná násilí, která zapaluje auta, hází kameny a debatuje o uplatňování demokracie, a druhá Argentina, v níž pracující s velkou bolestí a obětmi čekají na změnu, pro kterou hlasovali (pozn. v loňské prezidentské volbě)."

Mileiova vláda, která má v obou komorách jen menšinu křesel, vyjednávala o získání spojenců. Věděla, že návrh zákona bude čelit změnám, ale doufala, že se jí podaří získat alespoň všeobecný souhlas. Hlavní levicový opoziční blok, úzce spjatý s odbory, odhlasoval tzv. základní návrh zákona, přičemž hlasování o samostatném fiskálním balíčku stále ještě probíhalo.

Návrh zákona je naprosto zásadní pro Mileiovy plány na ozdravení ekonomiky, která se potýká s inflací blížící se 300 % (288 % v březnu, 289 % v dubnu, květnová hodnota bude zveřejněna dnes), a zahrnuje plány na privatizaci veřejných podniků, podporu investic v podobě daňových úlev a udělení zvláštních pravomocí prezidentovi v celé řadě oblastí jako je energetika, důchodový systém, bezpečnost a další.

Někteří protestující se však obávají, že by byli dále vystaveni rostoucí nezaměstnanosti a spotřebitelským cenám. "Ve hře jsou životy Argentinců. Tento jed jsme pili několikrát: mít nulovou inflaci s nulovou ekonomickou aktivitou," řekl protestující a sociální vůdce Luis D'Elia, když tisíce lidí protestovaly proti plánovaným reformám. Záběry agentury Reuters z ulic Buenos Aires ukazovaly hořící auto, rozptýlené demonstranty házející kameny a lahve, zatímco policie s pořádkovou technikou používala slzný plyn, vodní hadice a gumové projektily.

Javier Milei byl pro mnohé pozorovatele překvapivě zvolen argentinským prezidentem v listopadu loňského roku. V rámci předvolební kampaně zaujal třeba tím, že vystupoval s motorovou pilou v ruce na znamení toho, jak radikální v „léčbě“ argentinské ekonomiky plánuje být. V prvé řadě ale jde o respektovaného ekonoma s mnohaletou praxí v národních i mezinárodních veřejných orgánech, byl hlavním ekonomem např. v argentinské pobočce banky HSBC a může se pochlubit značnou publikační činností. "Chystáme se Argentinu změnit. Uděláme liberální Argentinu," řekl včera Milei a dodal, že pokud jeho reformy neprojdou Kongresem nyní, zkusí to znovu v roce 2025.

Argentina má roční inflaci blížící se 300 %, nesčetné kapitálové kontroly, které brzdí podnikání a obchod, vyčerpané devizové rezervy a vysoký dluh, který je třeba obsluhovat. Ekonomika je v recesi a chudoba roste. Změna bude Argentince bolet, ale je nezbytná. Pro externího pozorovatele bude zajímavé sledovat, zda v mnohém kontroverzní ekonom Milei uspěje a Argentinu z dlouhotrvající krize nakonec vyvede.