zpět

Co Stojí za Poklesem Ceny ETH?

9.5.2024

Cena ETH dnes klesla kvůli sníženým šancím na schválení ETH ETF a obavám z přetrvávající inflace ve Spojených státech, což ovlivňuje pokles ceny Etherea.

Ether (ETH) se potýká s udržením podpory na úrovni 3 000 dolarů a za poslední dva dny zaznamenal pokles o 4,1 %. Bear Effect  moment se zdá být ovlivněn několika faktory, včetně zpoždění zavedení burzovně obchodovaného fondu (ETF) Ethereum ve Spojených státech, poklesu využití sítě a významného snížení míry spalování ETH. V důsledku toho cena Etheru od dubna klesla o 15 %.

Riziko recese se zvýšilo, ale nákupy vlastních akcií přitáhly pozornost investorů

Investorská nálada byla dále tlumena poznámkami Susan Collins, předsedkyně bostonského federálního rezervního systému, která naznačila, že odolná inflace může donutit centrální banku udržovat vyšší úrokové sazby po delší dobu. Collinsovej řeč 8. Května zdůraznila potřebu pomalejšího ekonomického růstu k snížení poptávky. Pokud budou úrokové sazby nad inflací, je menší podnět pro jednotlivce a firmy brát úvěry na spotřebu nebo výrobu.

Na jedné straně by negativní dopad na zisky firem mohl prospět alternativním aktivům, jako jsou kryptoměny. Pokud však investoři obávají významné recese, mnozí pravděpodobně hledají útočiště v fixních příjmech a hotovosti. Zvýšené nákupy vlastních akcií na americkém trhu, které řídí dobře kapitalizované společnosti, dále komplikují cestu k obnově Etheru. Navzdory možnému růstu zisků nákupy vlastních akcií snižují prodejní tlak a kompenzují stagnující ekonomiku.

Zatímco výkon Ethera může být ovlivněn 3% korekcí celkové tržní kapitalizace kryptoměn od 6. Května, jiné alternativní kryptoměny jako BNB (BNB), Tron (TRX), Cardano (ADA) a Litecoin (LTC) předčily Ether o 3 % nebo více během stejného období. Dokonce I ve srovnání s Bitcoinem (BTC) cena Etheru zaostává o 1,5 %. To naznačuje, že existují faktory specifické pro Ether, které negativně ovlivňují jeho cenu.
 Cena Etheru klesá pod tlakem regulace a slabé aktivity v síti

Možnost schválení amerického ETF Ethereum byla otřesena poté, co SEC odložila své rozhodnutí o návrhu Invesco a Galaxy Digital na 6. Května a prodloužila termín až do července 2024. Navíc odmítnutí předsedy SEC Garyho Genslera, aby objasnil, zda by mohl být Ethereum považován za cenný papír během svého vystoupení v pořadu Squawk Box televize CNBC 7. Května, dále podlomilo důvěru investorů v perspektivy ETF. Vystoupení Genslera následovalo po šesti žalobách souvisejících s kryptoměnami v roce 2024.

 On-chain analýza pro Ethereum byla v posledních týdnech nepříznivá. Podle ultrasound.money mechanismus spalování Etheru dosáhl v roce 2024 svých nejnižších úrovní.

Přesné důvody rozhodnutí investorů prodej Etheru jsou nejasné. Nicméně zdá se, že existuje snížená důvěra ve schválení spotového nástroje Ethereum ve Spojených státech. Navíc se nedávné metriky zdraví sítě pro Ethereum zhoršily. Nejistota kolem nedávných regulačních opatření proti kryptoprůmyslu, včetně Consensys, může také vysvětlit slabost ceny Ethereum.

Současné výzvy v oblasti škálovatelnosti, kterým čelí Ethereum, zejména v manipulaci s vysokými objemy transakcí a poplatky za gas, také přispěly k obavám investorů. Konkurence ze strany nových blockchainových platforem nabízejících rychlejší rychlost transakcí a nižší poplatky představuje významné výzvy pro dominanci Ethereum v oblasti decentralizované financí (DeFi). 

Platformy jako Binance Smart Chain a Terra získaly popularitu díky své schopnosti poskytovat efektivní a nákladově efektivní řešení pro aplikace DeFi. Tato zvýšená konkurence dále zvyšuje tlak na Ethereum, aby řešilo své problémy se škálovatelností a udrželo svou relevanci v rychle se rozvíjejícím kryptoměnovém ekosystému.