zpět

Crypto.com žaluje SEC

9.10.2024

Kryptoměnová burza Crypto.com podala žalobu proti Komisi pro cenné papíry USA (SEC) a vyzývá k zastavení toho, co nazývá překročením pravomocí ze strany regulačního orgánu. Žaloba, podaná v reakci na Wellsovo oznámení, které firma obdržela 22. srpna, usiluje o to, aby SEC neprodloužila svou pravomoc nad sekundárními trhy pro některé síťové tokeny dostupné na platformě. CEO Crypto.com, Kris Marszalek, uvedl, že právní kroky jsou nezbytné k ochraně budoucnosti kryptoměn ve Spojených státech.

Wellsovo oznámení je formální varování, že regulační orgán zvažuje podání obvinění proti společnosti. Ačkoliv tato oznámení nezaručují vynucení, často předcházejí právním akcím. Žaloba Crypto.com přichází v době, kdy SEC zesílila své vynucovací akce v celé kryptoprůmyslu a cílí na významné hráče, jako jsou Binance, Coinbase a Ripple, přičemž burza žádá o omezení toho, co považují za "neoprávněné překročení pravomocí SEC" a "nelegální pravidla".

Marszalek jasně vyjádřil svůj postoj v příspěvku na X (dříve Twitter), uvedl, že žaloba je nezbytným krokem k boji proti tomu, co nazval "regulací skrze vynucení", která poškodila miliony amerických uživatelů kryptoměn. Podle Marszaleka bylo více než 50 milionů amerických držitelů kryptoměn zasaženo přístupem SEC k regulaci tohoto prostoru, a žaloba má za cíl zabránit dalšímu poškození rozvíjející se odvětví.

Právní podání Crypto.com tvrdí, že SEC se snaží rozšířit svou pravomoc na všechny síťové tokeny, kromě Bitcoinu (BTC) a Etherea (ETH), které SEC v současnosti neklasifikuje jako cenné papíry. Burza tvrdí, že tato klasifikace většiny tokenů jako cenných papírů je svévolná a že by se neměla vztahovat na tokeny obchodované na sekundárních trzích.

Ve svém podání Crypto.com žádá o rozhodnutí, že žádný z tokenů, které nabízí, není cenným papírem. Rovněž chce prohlášení, že nefunguje jako neregistrovaný makléř nebo clearingová agentura cenných papírů podle federálních zákonů o cenných papírech USA. Tato obvinění, pokud by byla sledována, by mohla vážně omezit schopnost Crypto.com operovat na americkém trhu a vytvořit precedent pro regulaci dalších burz v budoucnu.

Tato žaloba odráží podobné výzvy od jiných kryptoměnových společností. OpenSea, přední tržiště NFT, obdrželo Wellsovo oznámení v srpnu, které také zpochybnilo regulační status NFT jako cenných papírů. CEO Devin Finzer uvedl v té době, že byl oznámením "šokován", ale byl připraven bojovat. Podobně decentralizovaná burza Uniswap obdržela Wellsovo oznámení v dubnu, které napadla, a vyzvala SEC, aby stáhla své nároky.

Kryptoprůmysl již dlouho volá po jasných předpisech, přičemž mnoho společností argumentuje, že současná pravidla, vyvinutá pro tradiční trhy s cennými papíry, jsou nedostatečná pro složitosti digitálních aktiv. Nedostatek jasných pokynů vedl k regulačnímu prostředí dominovanému vynucovacími akcemi, namísto konstruktivního vytváření pravidel.

V reakci na tyto obavy schválil Kongres USA v květnu široce pojaté kryptobill, zákon o finančním inovacích a technologiích pro 21. století (FIT21), který má za cíl poskytnout regulační jasnost. Nicméně, zákon dosud neprošel Senátem, což zanechává odvětví v regulačním limbu

Jako součást své širší právní strategie podal Crypto.com také petici k SEC a Komisi pro obchodování s komoditami (CFTC), žádající o společnou interpretaci, která by klasifikovala určité kryptoměnové derivátové produkty jako spadající pod pravomoc CFTC, nikoli SEC. Tento krok odráží probíhající snahy odvětví zpochybnit pravomoc SEC nad digitálními aktivy a přeformulovat, jak bude kryptosvět regulován v USA.

Dopady žaloby Crypto.com jsou již cítit na trhu. Nativní token burzy, Cronos (CRO), klesl až o 4,7 % po oznámení Marszaleka na X, ačkoli se později mírně zotavil. Token byl na konci dne stále obchodován o 2,4 % níže.