zpět

Dárci stahují miliony dolarů z amerických institucí kvůli jejich postoji k Hamásu

23.10.2023

Ve sporu o svobodu projevu, financování vysokoškolského vzdělávání a občanskou odpovědnost akademických představitelů stahují dárci miliony dolarů z plánované podpory, aby potrestali americké vysoké školy za jejich reakce na útok Hamásu na Izrael.

Miliardáři a mecenáši, jako například Marc Rowan z Apollo Global Management a zakladatel Limited Brands Leslie Wexner, se zasazují o to, aby univerzity důrazněji odsoudily Hamás a antisemitismus a aby přijaly tvrdší opatření proti studentům, kteří protestují proti Izraeli. Právnické firmy a investiční společnosti pohrozily, že stáhnou nabídky práce pro studenty nebo že po ukončení studia nebudou protestující zaměstnávat.

Univerzity jako Harvard, Stanford a Pensylvánská univerzita se pod tlakem této situace snažily zvládnout narůstající problém a některé z nich změnily své dřívější komentáře, aby byly otevřenější.

Jiné, včetně zastánců svobody projevu a univerzity v severokarolínském Wilmingtonu, hájily zásady vypracované pro chicagskou univerzitu v Kalvenově zprávě z roku 1967, které se od té doby hojně používají, že vysoké školy by se měly zavázat k akademické svobodě a trvat na "institucionální neutralitě v politických a sociálních otázkách".

Prezidentka Pensylvánské univerzity Liz Magillová v úterý prohlásila, že "Univerzita se důrazně staví proti teroristickým útokům Hamásu v Izraeli a antisemitismu", ale přiznala, že "jsme měli rychleji a šířeji informovat o tom, jaký je náš postoj".

Její prohlášení přišlo příliš pozdě pro mecenáše, včetně Ronalda Laudera, dědice kosmetických firem, který veřejně odsoudil nedávný festival palestinské literatury pořádaný na univerzitní půdě a pohrozil, že stáhne financování. Mezi dalšími, kteří stáhli svou podporu, jsou rizikoví investoři David Magerman a Jonathon Jacobson, stejně jako Jon Huntsman, bývalý velvyslanec USA v Číně a bývalý guvernér Utahu, který prohlásil, že "zavírá svou šekovou knížku"

Wexnerova nadace, po níž je na Harvardově Kennedyho škole vlády pojmenována budova, oznámila v e-mailu dozorčí radě univerzity, že "formálně ukončuje své finanční a programové vztahy" kvůli jejímu skličujícímu selhání, zaujmout jasný a jednoznačný postoj k barbarskému vraždění izraelských občanů".

Minulý pátek Idan Ofer, izraelský miliardář, který vlastní i budovu Kennedyho školy, řekl CNN, že odstupuje z výkonné rady univerzity kvůli "nedostatku jasných důkazů o podpoře izraelského lidu ze strany vedení univerzity v kombinaci s jejich zjevnou neochotou uznat Hamás za to, čím je, tedy teroristickou organizací".

"Lidé si chtějí vybrat stranu," řekla Lynn Pasquerella, prezidentka Americké asociace vysokých škol a univerzit. Mluvila jsem s několika rektory vysokých škol, kteří uvedli, že jsme očekávali, že to některé lidi rozzuří. „Vyhrožování studentům odebráním finančních prostředků kvůli určitému názoru je v rozporu s americkým vysokým školstvím, které je založeno na hledání pravdy a svobodné výměně názorů."

Právní firma Davis Polk zrušila pracovní nabídky třem čerstvým absolventům právnických fakult na Kolumbijské a Harvardově univerzitě kvůli jejich propalestinským postojům, které jsou podle firmy v rozporu s jejím "hodnotovým systémem".

Pod současným silným tlakem rektoři univerzit zjišťují, že ochrana svobody projevu je spojena s náklady. Podle Joshe Wolfa, podnikatele v oblasti venture kapitálu, který tlačí na svou univerzitu, aby hlasitěji odsuzovala antisemitismus, "svoboda projevu... pro mě – absolventa Cornell University – znamená také svobodu zavřít peněženku".