zpět

Dle MMF může Rusko letos čekat ekonomický růst o 3,2 %. Je to ale reálné? 2. část

25.9.2024

Na čem Mezinárodní měnový fond staví svou pozitivní předpověď vývoje růstu ruské ekonomiky? Je uvedená hodnota reálná?

Ve včera zveřejněné první části jsme zhodnotili první předpoklad, na kterém Mezinárodní měnový fond (MMF) staví svou předpověď letošního růstu ruské ekonomiky o 3,2 %. Dnes se podívejme na zbylé dva v podobě:

1.    Výrazných investic státních i soukromých subjektů

2.    Robustnost domácí spotřeby

Začněme investicemi. Zde je podstatná jedna věc. Investicemi si většina lidí představí např. výstavbu či opravu dálnice nebo třeba investice do vědy a výzkumu. Ale do této oblasti se počítají i např. výdaje na armádu. Investice v podobě výroby vystřelené rakety, rozbitého tanku nebo výcviku do nakonec padlého či těžce zraněného vojáka se ruskému státu už nikdy nevrátí. V souhrnu tak jde o miliardy a miliardy dolarů, které na válečné frontě vyletí (v některých případech doslova) do vzduchu. Pokud by se navíc snad Ukrajině (byť to aktuálně příliš pravděpodobně nevypadá) podařilo získat nazpět alespoň část Donbasu, tamní ruské investice mimo jiné do obnovy infrastruktury by přišly zcela vniveč. Výrazný nárůst nejen žoldu vojáků, ale také platů v podnicích vyrábějících pro armádu znamená, že tím trpí jiná odvětví ruské ekonomiky, kde si nemohou dovolit tak výrazný nárůst mzdových nákladů. Z obavy z případné mobilizace z Ruska za dobu trvání konfliktu na Ukrajině odešel minimálně 1 milion obyvatel. To samo o sobě je dost hrozivé. Ještě horší ale je, že se z valné většiny bavíme o vysoce kvalifikované pracovní síle v podobě IT odborníků, kterých se teď Rusku tragicky nedostává.  Ano, dle statistických údajů ruská ekonomika vykazuje růst. 

Ale vzhledem k tomu, že 40 % ruské ekonomiky „dělá“ na armádu, nejde o přidanou hodnotu, která by v tamní ekonomice zůstala resp. není trvalejší povahy. Pro představu o finanční náročnosti válečného konfliktu udejme jedno číslo. V relativním vyjádření oproti velikosti HDP má současná mobilizace ruské ekonomiky větší dopad na výdajovou stránku rozpočtu než druhá světová válka na rozpočet Sovětského svazu! Nemůžeme tak říci, že by MMF udělal chybu ve vyčíslení dopadu „investic“, je ale v každém potřeba upřesnit, co se vše do investic započítává a hned druhých dechem dodat, že až jednou válka na Ukrajině skončí, dojde k velkému propadu ruského produktu.

A jak je to s domácí spotřebou? Ano, ta v Rusku opravdu nestagnuje, to je pravda. Poslední aktuálně zveřejněný meziroční výsledek maloobchodních tržeb za červenec zní růst o 6,1 %, což je druhá nejvyšší hodnota ze zemí G20. Ale faktorem, který podporuje utrácení spotřebitelů, je výrazný nárůst inflace. Pokud se bavíme o té spotřebitelské, která roste v zásadě nepřetržitě od začátku roku, v srpnu meziročně vzrostla o 9,1 %. To představuje třetí největší hodnotu ze zemí G20. K čemu motivuje takto vysoká inflace, utratit vydělané rubly, použít je na dlouhodobou investici, nebo je spořit? Většinu Rusů bude motivovat k utrácení a tím opět přiživovat inflaci. Meziroční nárůst cen téměř o 10 % logicky vidí ruská centrální banka jako problém, když základní úrokovou sazbu zvýšila 13. září na 19 %, což je v tomto tisíciletí, s výjimkou dvou měsíců po ruské invazi, bezprecedentní hodnota. Takto vysoké sazby mají zásadní vliv na investice a pro samotný ruský stát jsou půjčky od domácích subjektů velmi drahé. Není žádný důvod se domnívat, že by inflace v Rusku měla začít v brzké době klesat. Až jednou válka na Ukrajině skončí, a to podstatě bez ohledu na výsledek, ruská ekonomika bude na pokraji zhroucení s ještě daleko vyšší mírou inflace než je ta dnešní. Na domácí spotřebu se tak ruský HDP v zásadě může spoléhat a MMF tak ve své projekci chybu nemá. Je ale opět potřeba dodat, jak zásadní roli v tomto případě hraje inflace a že se dá čekat výrazný propad ruského produktu, až jednou válka skončí a válečná ekonomika se za cenu obrovských nákladů bude transformovat do ekonomiky „běžné“.

Z výše uvedených důvodů se domníváme, že ruská ekonomika o hodnotu projektovanou za strany MMF v roce 2024 vzroste a může ji i překonat.