zpět

Dodržování právních předpisů a compliance: Klíčové aspekty pro jednatele s.r.o.

24.11.2023

Vstoupit do světa jednatelů v s.r.o. je jako prozkoumávat území plné klíčových rozhodnutí a odpovědnosti. Co je třeba vzít v úvahu, abyste jako jednatelé mohli zajistit efektivní chod společnosti? Představíme vám konkrétní situace, strategie minimalizace rizik a důležité kroky pro dodržování zákonů. Buďte připraveni na prozkoumání role a povinností jednatele s.r.o., které mohou formovat úspěšnost firmy.

Věděli jste, že pokud jednatel společnosti poruší povinnost dodržovat právní předpisy, může být odpovědný za škodu, kterou společnost utrpěla, i když to udělal neúmyslně?

To je proto, že jednatel má povinnost jednat s péčí řádného hospodáře, což znamená, že musí být opatrný a uvážlivý při rozhodování. Pokud jednatel poruší tuto povinnost, může být považován za nedbalého a může být proto odpovědný za škodu, kterou společnost utrpěla.

Jak se jednatelé mohou chránit před touto odpovědností?

Jednatelé by se měli snažit seznámit se s relevantními právními předpisy a měli by se poradit s odborníky, pokud mají jakékoli pochybnosti. Pokud jednatel poruší právní předpis neúmyslně, může se pokusit prokázat, že jednal s péčí řádného hospodáře. To může být obtížné, ale pokud se jednateli podaří prokázat, že jednal s péčí řádného hospodáře, může se snížit jeho odpovědnost za škodu.

V České republice je nejčastějším porušením právních předpisů ze strany společností porušení daňových předpisů.

Dalším častým porušením je porušení pracovněprávních předpisů, například porušení zákazu diskriminace nebo porušení práv zaměstnanců na odpočinek a dovolenou.

Společnosti jsou také stále častěji postihovány za porušování právních předpisů v oblasti ochrany osobních údajů.

Povinnosti jednatele s.r.o.

Jako jednatel s.r.o. máte řadu povinností, které musíte plnit. Patří mezi ně:

Dodržování právních předpisů

Toto je asi ta nejdůležitější povinnost jednatele. Společnost musí dodržovat všechny relevantní zákony a předpisy, včetně daňových předpisů, pracovněprávních norem nebo právních požadavků na ochranu osobních údajů.

Pokud společnost poruší právní předpis, může být jednatel postižen sankcemi, včetně pokuty nebo dokonce trestního stíhání.

Péče řádného hospodáře

Jednatel musí jednat v zájmu společnosti a s péčí řádného hospodáře. To znamená, že musí být opatrný a uvážlivý při rozhodování a že musí jednat v nejlepším zájmu společnosti.

Pokud jednatel jednal v rozporu s péčí řádného hospodáře, může být odpovědný za škodu, kterou společnost utrpěla.

Dodržování společenské smlouvy

Společenská smlouva je základním dokumentem s.r.o., který stanoví pravidla pro fungování společnosti, včetně práv a povinností jednatelů. Jednatelé mají dodržovat společenskou smlouvu. Jakékoli odchýlení od této smlouvy bez souhlasu všech společníků může mít právní následky a vést k jejich odpovědnosti.

Zajištění předávání informací a dokumentace

Jednatelé mají také povinnost zabezpečit, aby byly veškeré informace a dokumentace společnosti řádně uchovávány a zpřístupněny potřebným stranám, včetně úřadů a kontrolních orgánů. To zahrnuje uchovávání finančních záznamů, smluv, evidence majetku a dalších dokumentů.

Úpadek společnosti

Pokud se společnost dostane do úpadku, musí jednatel podat insolvenční návrh za společnost. Podání insolvenčního návrhu může vést k odpovědnosti za škodu vůči věřitelům.

Jak se vyhnout problémům

Abyste jako jednatel s.r.o. předešel problémům, je důležité, abyste:

Dodržování právních předpisů a compliance je důležité pro každého jednatele s.r.o. Pokud se na to připravíte a budete se chovat zodpovědně, můžeš se těšit na úspěšný a bezproblémový chod své společnosti.