zpět

Dolar se včera vzpamatoval až po zasedání Fedu

13.6.2024

Česká koruna včera spolu s ostatními měnami regionu vytěžila ze silného eura, dolar své ztráty částečně zkorigoval po zasedání Fedu, které vyznělo v jestřábím duchu. Britská ekonomika má nadále dobrou kondici, libra by mohla dosáhnout dalších zisků.

Středeční obchodování naše tuzemská měna využila k ziskům a dostala se na 24,64 EURCZK. Smazala tak ztráty, které nastřádala po zveřejnění květnové inflace v Česku. Stejně tak koruna zazářila na měnovém páru s maďarským forintem, kde se dostala na 16,00 CZKHUF. Jde o jeden z nejslabších momentů pro maďarskou měnu za poslední rok. Proti polskému zlotému to pro naši měnu zpočátku vypadalo také nadějně, nakonec ale ranních 5,69 PLNCZK zavládlo i na konci dne a koruna tak skončila bez zisku. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 24,62 – 24,70 EURCZK.

Hlavní měnový pár zažil včera nápor eura, které se dostalo z 1,074 EURUSD až na 1,084 EURUSD. A i když aktuálně část zisku po zasedání Fedu zmizela, osciluje nadále eurodolar kolem hranice 1,08 EURUSD. Silné euro s sebou během dne táhlo proti dolaru i českou korunu, která se dostala na krásných 22,73 USDCZK. Vývoj z posledních měsíců však dává tušit, že je jen otázkou času, kdy koruna opět oslabí na hranici 23,00 USDCZK, odkud včera dopoledne úspěšně unikla.

Očekávané události