zpět

Dolarové sazby sníženy po více než čtyřech letech

19.9.2024

Sazby na dolaru sníženy o 50 bb. Letos se čeká ještě jedno snížení o dalších 50 bb. O sazbách dnes rozhoduje také Britská centrální banka.

Středeční obchodování přineslo koruně mírné posílení a dosažení hranice 25,05 EURCZK. Klíčová událost v podobě zasedání Fedu (viz níže) se na „eurokoruně“ nijak výrazněji neprojevila. I dnes tak očekáváme obchodování v pásmu 25,05 – 25,10 EURCZK.

Událostí dne, týdne i měsíce bylo včerejší večerní zasedání americké centrální banky. První snížení dolarových sazeb po více než čtyřech letech bylo jisté, šlo pouze o to, zda to bude o 25 bb., nebo rovnou o 50 bb., druhá varianta byla o něco málo pravděpodobnější. Fed nakonec včera zahájil cyklus snižování úrokových sazeb rovnou o 50 bb., čímž chce podpořit ochlazující se trh práce a zároveň pokračovat ve snižování inflace. „Toto rozhodnutí odráží naši rostoucí důvěru, že s vhodnou úpravou našeho politického postoje lze udržet sílu trhu práce v kontextu mírného růstu a inflace pohybující se udržitelně na 2 %,“ uvedl předseda Fedu Jerome Powell na tiskové konferenci poté, co americká centrální banka snížila jednodenní úrokovou sazbu do pásma 4,75-5,00 %. Powell uvedl, že snížení sazeb znamená „silný začátek“ ochrany síly ekonomiky a trhu práce. Také jsme se včera v rámci aktualizované prognózy dozvěděli, že pro letošní rok představitelé Fedu počítají ještě s jedním snížením o 50 bb, pro rok 2025 pak odhadují snížení dohromady o 100 bb. a pro rok 2026 pak o dalších 50 bb. do pásma 2,75 – 3,00 %. Dopad do kurzů možná trochu překvapivě byl pouze malý. V noci sice došlo ke krátkodobému posílení dolaru, ale dnes ráno se drží o pár haléřů slabší, než byl včera po velkou část dne.

Sledujte vývoj kurzu měn online. Buďte v obraze a nepropásněte výhodnější devizový kurz.