zpět

Domácí nezaměstnanost stagnuje na 3,6 %

9.7.2024

Podíl lidí bez práce v červnu stagnoval na 3,6 %. Stále se jedná o vynikající výsledek, který má však mnoho podstatných háčků.

Tím hlavním je, že už sedm měsíců v řadě počet uchazečů převyšuje volná pracovní místa. To by naznačovalo, že si firmy mohou více diktovat podmínky, ale opak je pravdou. Český trh práce je natolik nepružný, že firmy nejen že nemohou najít vhodné zaměstnance, ale často nenajdou vůbec žádné. Lidé v době nejistoty jednoduše nechtějí riskovat změnu zaměstnání, a tak zůstávají i na horších pozicích.

Dalším je skutečnost, že plných 86,5 % lidí, kteří v červnu našli práci, ji nalezli díky ÚP, což je rekord. Pouhých 13,5 % lidí bylo aktivních a nespoléhali se na ÚP. To bohužel potvrzuje, že lidé na odborných a specializovaných pozicích zůstávají ve stávajícím zaměstnání.

Rozdíl mezi nezaměstnaností žen a mužů se zvedl na 0,8procentního bodu, což je nejvyšší číslo od loňského listopadu. Nezaměstnanost žen byla v červnu 4 % a u mužů 3,2 %.

V dalších měsících se dá čekat, že nezaměstnanost mírně klesne vlivem sezónních, zemědělských a stavebních prací. Tento pozitivní faktor vyprchá s příchodem zimních měsíců. Ani během léta se však nejspíš nedostaneme pod hladinu 3 %, ale směřovat k ní určitě budeme.