zpět

Domácnosti i firmy české ekonomice stále věří, ale méně

24.5.2024

Podnikatelská důvěra za květen mírně klesla na 95,4b. a u podnikatelů šla na 101,6b. Zatímco u podnikatelů je důvěra nižší jen o 0,2b., u spotřebitelů je o to 2,2b. Není to zásadní změna nálady, ale přeci jen ukazuje na mírné zhoršení situace.

U spotřebitelů šel podstatně nahoru podíl těch, kteří očekávají v příštích 12 měsících zhoršení celkové ekonomické situace. Naopak zvedl se počet těch, kteří svou ekonomickou situaci hodnotí letos stejně jako loni. Prakticky beze změny je i počet těch, kteří chystají velké nákupy či těch, kteří očekávají výrazné zhoršení či zlepšení. Spotřebitelé prakticky nečekají změnu a nedoufají ve výrazné zlepšení situace.

Na vině je opět rostoucí inflace, vysoké úroky úvěrů, povědomí o tom, že ekonomická situace u našich zahraničních partnerů není nejlepší a nic na tom nezmění ani dobré podmínky na trhu práce.

ČNB se svou politikou pomalého snižování sazeb chová obezřetně a veškeré úvěry pro domácnosti i firmy se stávají dostupnější a levnější, ale jen velmi pomalu. Rychlejšímu snižování sazeb brání znovu se probouzející inflační tlaky.