zpět

Donald Trump slibuje chránit americký lid před digitálními měnami centrální banky

18.1.2024

Během nedávné kampaně v americkém New Hampshire učinil bývalý prezident Donald Trump odvážný slib - přísahal, že zabrání vytvoření digitální měny centrální banky (CBDC), bude-li opět zvolen prezidentem. Trump pevně věří, že CBDC by představovala značné nebezpečí pro individuální svobodu a udělovala by vládě absolutní kontrolu nad penězi lidí, ohrožující jejich finanční bezpečnost.

Na pódiu se k němu připojil Vivek Ramaswamy, bývalý prezidentský kandidát nakloněný kryptoměnám, který nedávno pozastavil svou kampaň. Trump zdůraznil nebezpečí spojená s CBDC. "Taková měna by dávala federální vládě absolutní kontrolu nad vašimi penězi," uvedl. "Mohli by vzít vaše peníze, a ani byste nevěděli, že jsou pryč."
Vzestup digitálních měn centrálních bank (CBDC)
CBDC jsou digitální verze hotovosti vydávané a regulované centrálními bankami. Zatímco některé CBDC využívají technologii blockchainu, jiné možná ne. Ačkoli Federální rezervní systém nepředložil návrh na zavedení CBDC, stala se toto téma horkým tématem v americké politice a stále přitahuje pozornost.
Stát Florida, vedený guvernérem Ronem DeSantisem, projevil zájem o CBDC. Ve skutečnosti CBDC vyvolaly větší veřejný zájem než tradiční otázky jako práva k držení zbraní a potrat. Samuel Armes, zástupce Floridské asociace blockchainového byznysu, vyjádřil obavy o porušování občanských svobod CBDC, což vedlo k vypracování proti-CBDC zákona, který od té doby prošel senátem státu.
Podle listopadového zprávy Bank of America, zatímco centrální banky po celém světě zkoumají CBDC, vydání digitálního dolaru USA je v blízké budoucnosti nepravděpodobné. Nicméně diskuse kolem CBDC nadále nabývá na síle.
Postoj Trumpa k kryptoměnám
Stojí za zmínku, že Trump byl kdysi kritikem kryptoměn. Bylo však zveřejněno v srpnu 2023, že vlastní více než 2,5 milionu dolarů v etheru, populární kryptoměně. Tato odhalení zdůrazňují složitou a se vyvíjející povahu názorů politiků na digitální aktiva a technologii blockchain.
Ochrana soukromí a finanční svobody
Trumpův slib zabránit vytvoření CBDC rezonuje s těmi, kteří si cení soukromí a finanční svobody. Potenciál pro centrální autoritu mít úplnou kontrolu nad finančními prostředky jednotlivců vyvolává obavy z zneužití moci a nedostatku transparentnosti.
Zatímco někteří tvrdí, že CBDC může nabídnout výhody, jako je zvýšená efektivita a finanční začlenění, je klíčové najít rovnováhu mezi inovací a ochranou individuálních práv.
Důležitost veřejné angažovanosti
V bouřlivých diskusích kolem CBDC je patrná potřeba veřejné angažovanosti a aktivní účasti na utváření budoucnosti digitálních měn. Ať už podporou organizací jako Floridská asociace blockchainového byznysu nebo aktivním vyjadřováním názorů na tyto záležitosti mají jednotlivci moc ovlivnit rozhodnutí politiky, která ovlivňuje jejich finanční životy.
Vzhledem k tomu, že téma CBDC nadále evoluuje, je pro lidi důležité zůstat informováni a angažováni. Volby dneška budou formovat finanční krajinu zítřka, a je na jednotlivcích, aby zajistili, že jejich hlas bude slyšen.
Je klíčové, aby lidé zůstávali informováni a angažováni, protože volby a rozhodnutí dneška formují finanční krajinu zítřka. Téměř každý aktuální politický krok ohledně CBDC vyvolává bouřlivé reakce, a proto je důležité, aby jednotlivci podporovali organizace a aktivně vyjadřovali své názory, aby mohli ovlivnit politická rozhodnutí a zajistit ochranu svých finančních práv.