zpět

Dopad francouzských voleb na evropský dluh

26.6.2024

Evropské finanční trhy se připravují na turbulence v souvislosti s blížícími se francouzskými parlamentními volbami. Sonia Renoult, ekonomka pro úrokové sazby u ABN Amro, varuje před možnou fiskální nestabilitou a neudržitelnou dluhovou cestou pro Francii. Finanční trhy v eurozóně očekávají týdny zvýšené volatility, protože první kolo voleb je naplánováno na tento týden a druhé a závěrečné kolo na 7. července.

Podle nedávných průzkumů veřejného mínění vedou Národní sdružení Marine Le Penové s mediánem 35,4 % preferencí, následované krajně levicovou Novou lidovou frontou s 28,1 % a Renesancí prezidenta Emmanuela Macrona s 20,8 %. Tyto výsledky naznačují možný souboj ve druhém kole mezi krajně pravicovými a krajně levicovými koalicemi, což by mohlo odsunout centristické strany prezidenta Macrona na vedlejší kolej.
Sonia Renoult upozorňuje, že francouzské vládní finance byly již před vyhlášením předčasných voleb v nevalném stavu a vyhlídka na méně fiskálně odpovědnou novou vládu by mohla situaci ještě zhoršit. Podle ní je nepravděpodobné, že by se francouzský fiskální deficit vrátil k cíli 3 % do roku 2027. Základní scénář ABN AMRO předpovídá, že strana RN získá relativní většinu v parlamentu, což povede ke koaliční vládě s prezidentem Macronem. Trhy se obávají možnosti neudržitelných fiskálních politik a méně kooperativního přístupu k Evropské unii.
Politické návrhy RN zahrnují výrazně vyšší vládní výdaje ve srovnání se současnou administrativou. Klíčová opatření zahrnují indexaci důchodů k inflaci, snížení důchodového věku z 64 na 62 let a snížení DPH na energii z 20 % na 5,5 %. Renoult však upozorňuje, že některá opatření bude obtížné realizovat kvůli ústavním omezením. Navíc navrhované snížení DPH na energii je v rozporu s právem EU, které vyžaduje minimální sazbu 15 %.
RN také plánuje snížit svůj příspěvek do rozpočtu EU o 2 miliardy EUR, což je krok, který pravděpodobně neuspěje, ale mohl by stále způsobit politické třenice s EU. Podle současných návrhů by vláda vedená RN vedla k přetrvávajícím deficitům nad 6 % v nadcházejících letech. Pokud by se k moci dostala vláda vedená Novou lidovou frontou, mohlo by to vést k deficitu přibližujícímu se 8 %.
Ve scénáři nejhoršího případu by finanční trhy spolu s tlakem evropských úřadů mohly urychlit fiskální zúčtování Francie. Od oznámení předčasných voleb francouzské dluhopisy výrazně zaostávají a nizozemská banka očekává, že spread OAT-Bund zůstane široký, dokud nebude jasno o výsledku voleb a následných politikách. Tato situace může představovat atraktivní příležitosti pro investory, kteří hledají vstup na evropský trh dluhu, jakmile politické nejistoty ustoupí, což jim umožní nakoupit dluh zemí se silnými ekonomickými základy, jako je Španělsko nebo Portugalsko, za výhodnější výnosy.
Francouzská ekonomická budoucnost je tak obklopena značnou nejistotou, která vrhá stín na celý evropský trh státního dluhu. V případě, že budoucí francouzská vláda bude pokračovat ve fiskálně nezodpovědném plánu, může to vést ke ztrátě důvěry trhu v dluh země a výraznému nárůstu spreadu desetiletých francouzských dluhopisů nad úroveň 100 bazických bodů.
Tato kombinace politických a ekonomických nejistot představuje významné riziko nejen pro Francii, ale i pro širší eurozónu. Investoři a analytici budou pečlivě sledovat výsledky voleb a následné politické kroky, které mohou zásadně ovlivnit trh státního dluhu a stabilitu eura. Ve stínu těchto událostí se trhy připravují na možné změny, které by mohly přinést nové výzvy, ale i příležitosti pro ty, kteří budou schopni se přizpůsobit rychle se měnícím podmínkám.